Korisne informacije

Njemačke novine poželjele dobrodošlicu izbjeglicama na arapskom jeziku

Vijesti / Flash | 09. 09. 2015. u 12:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvoje njemačkih novina u srijedu je objavilo specijalne dodatke na arapskom jeziku, pozdravljajući izbjeglice i pružajući im savjete gdje da idu radi usluga.

Visokotiražne novine Bild i berlinske BZ, obje tiskane od istog izdavača, objavile su dodatak na četiri stranice u današnjim izdanjima s naslovom "Dobrodošli u Berlin; konačno ste se domogli Berlina, što trebate znati sada?"

Mapa njemačke prijestolnice, označena arapskim slovima, ukazuje na centre za udomljavanje izbjeglica, klinike, igrališta, škole jezika koje nude besplatne tečajeve i ostala bitna mjesta, prenosi AP.

Dodatak također uključuje kratku listu arapsko-njemačkih fraza i detalje o pravilima za tražioce azila.

Gradonačelnik Berlina Michael Mueller objavio je poruku, također na arapskom jeziku, pozdravljajući izbjeglice, i u kojoj navodi da će oni ustanoviti da je "njemačka prijestolnica otvorena, tolerantna i međunarodna metropola".

Italija izdvojila 90.000 eura pomoći Makedoniji za izbjeglice

Vlada Republike Italije odlučila je izdvojiti 90.000 eura pomoći Makedoniji kako bi pružila pomoć toj zemlji da se nosi sa s prilivom migranata s Bliskog istoka, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

''Trenutna teška situacija uzrokovana prilivom migranata s Bliskog istoka na putu prema sjevernoj Europi predstavlja novi izazov koji treba zajedno da rješavaju zemlje članice EU i zemlje zapadnog Balkana kandidati za članstvo u EU.

Uzevši u obzir da se makedonska vlada suočava sa velikim izazovom, talijanska je vlada odlučila je izdvojiti 90.000 eura kao hitnu financijsku pomoć Makedoniji za aktivnosti Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (FICROSS)'', izjavilo je u priopćenju veleposlanstvo Republike Italije u Skoplju.

Broj migranata koji ulaze u Makedoniju preko granice sa Grčkom, duž takozvane "balkanske rute" ide ka zemljama sjeverne Europe se znatno povećao u proteklim mjesecima, a njihov broj se izrazito povećao u posljednjih nekoliko sedmica, što stavlja ogroman pritisak na Makedoniju i mogućnosti makedonskih vlasti da im pruže utočište.

''Pomoć talijanske vlade je podrška pružanju primarne skrbi koju provode makedonski Crveni križ i Crveni polumjesec kako bi pomogli najugroženijim migrantima (žene i djeca) pri raspodjeli osnovnih potrepština i osnovne medicinske njege'', navodi se u priopćenju.

Norveška agencija za migracije odbila ponudu džamije iz Osla da prihvati migrante

Norveška agencija za migracije odbila je ponudu džamije iz Osla da pruži utočište za migrante i izbjeglice, navodeći da bi se time prekršila vjerska neutralnost za takav smještaj.

Norveški direktorat za imigraciju bori se da udomi bujicu tražilaca azila koji su došli u tu bogatu nordijsku zemlju.

Glasnogovornik agencije John Olav Kroken izjavio je, međutim, da je ponuda Islamskog kulturnog centra, smještenog u prvoj norveškoj džamiji, odbijena jer bi smještaj migranata u mjestu molitve bio protiv pravila, prenosi AP.

''To ne može biti džamija ili crkva. Mislim da će oni biti razočarani jer su željeli pomoći'', kazao je.

Islamski kulturni centar priopćio je da poštuje odluku agencije i da će svoje prostore i osoblje staviti na raspolaganje ukoliko se potreba za tim pokaže u budućnosti.

Norveška je primila više od 2.300 tražitelja azila u kolovozu, što je najviša mjesečna brojka od balkanskih ratova u 1990-im godinama.

Danska vratila izbjeglice u Njemačku

Danska je u utorak vratila izbjeglice pristigle iz Njemačke i očekuje se nastavak takve prakse, javlja Local pozivajući se na priopćenje policije.

"Ovo su ljudi koji ne traže azil (u Danskoj) i stoga su ovdje ilegalno. Oni su deportirani i na dvije godine im je zabranjen ulazak u zemlju," navodi se u priopćenju.

"Prva grupa je bila brojna. Uslijedit će ih još nakon što njihovi slučajevi budu procesuirani," dodaju iz policije koja je izbjeglice u Njemačku vratila autobusima.

Prema službenim podacima u Dansku je u nedjelju ušlo 800 imigranata, ali ih većina ne namjerava ostati i traži prolaz do Švedske koja je poznata po velikodušnoj politici prema tražiteljima azila i izbjeglicama nudi ponajviše novca.
Švedski dužnosnici su u utorak ohrabrili Dance da registriraju pridošlice.

"Danska je bogata zemlja i može zbrinuti izbjeglice. Prema postojećim pravilima imamo i priliku ujediniti obitelji koje već imaju člana u Danskoj ili Švedskoj. Kako će Danska interpretirati ta pravila ostaje na Danskoj," rekao je švedski ministar pravosuđa za DR.

Dok je Švedska širom otvorila vrata i ponudila stalno prebivalište svim tražiteljima azila iz Sirije, Danska je objavila oglase na deset jezika u kojima izbjeglice i ekonomske migrante obavještava o smanjenju socijalnih davanja.

Da su pojedine izbjeglice neobično izbirljive u odabiru destinacije svjedoči i jučerašnji prosvjed u Lubecku koji su naširoko popratili njemački mediji. Tražitelji azila su tamo odbili smještaj u lokalnom prihvatilištu i zatražili da im se dopusti ulazak u Švedsku.

Kopirati
Drag cursor here to close