Važno za BiH

Njemačka skratila procedure vraćanja lažnih azilanata na nekoliko dana

Vijesti / Flash | 02. 10. 2014. u 09:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bh. monitoring tim za praćenje implementacije odluke o bezviznom režimu pozdravlja odluku Savezne Republike Njemačke koja je Bosnu i Hercegovinu proglasila sigurnom zemljom i izmjenila legislativu, kojom se skraćuje procedura obrade zahtjeva za azil s nekoliko mjeseci, na nekoliko dana.

''Ova odluke je važna i iz razloga jer će omogućiti više sredstava za ovaj vid međunarodne zaštite koju koriste osobe iz ratnih i područja ugroženih katastrofama, a što su neodgovorni građani zapadnog Balkana, pa i BiH, zloupotrebljavali podnošenjem lažnih zahtjeva za azil, opterećujući fondove europskih država za ovu humanu namjenu'', priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Također, i ostale zemlje Europske unije/Schengena uvođenjem skraćenih procedura za obradu zahtjeva za azil osigurale su da se nitko od tzv. lažnih azilanata neće dugo zadržati u EU, da se svi evidentiraju, nakon čega im slijedi zabrana ulaska u zemlje EU u trajanju od dvije do pet godina.

''Bosna i Hercegovina ostaje na čvrstom putu odgovornog ispunjavanja međunarodnih obveza koje su u najboljem interesu svih naših građana, odnosno očuvanja bezviznog režima, te će nastaviti surađivati sa zemljama EU na povratku lažnih azilanata u BiH.

Također, prema novim propisima zemlja EU, lažni azilanti će morati sami snositi troškove povratka, te stoga Monitoring tim upozorava građane da ne nasjedaju na lažna obećanja i ne pokušavaju zloupotrebiti pogodnosti bezviznog režima'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close