Rasistički napadi

Njemačka: Nakon prosvjeda PEGIDA-e napadi na strance porasli za 130 posto

Vijesti / Flash | 28. 01. 2015. u 18:08 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prosvjeda Pokreta Europskih patriota protiv islamizacija Zapada (PEGIDA) koji su počeli u listopadu prošle godine u Drezdenu, u Njemačkoj je značajno porastao broj napada protiv stranaca, javlja Anadolija.

Nakon prosvjeda PEGIDA-e broj napada protiv stranaca koji žive u Njemačkoj porastao je dvostruko u odnosu na razdoblje prije prosvjeda ove organizacije.

Prema istraživanju objavljenom na njemačkoj televiziji "ARD", prije 20. listopada, kada su počeli prvi prosvjedi PEGIDA-e, u razdoblju od tri mjeseca u Njemačkoj su protiv azilanata i imigranata izvedena 33 napada, dok je u razdoblju nakon 20. listopada izvedeno 76 napada.

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 20. srpnja i 19. listopada, te između 20. listopada i 20. siječnja.

Prema ovom istraživanju, u razdoblju od tri mjeseca nakon 20. listopada, napadi protiv stranaca u Njemačkoj su porasli za 130 posto u odnosu na tri mjeseca prije prosvjeda PEGIDA-e.

Profesor Sveučilišta Freien u Berlinu Hajo Funke je izjavio da je PEGIDA izazvala atmosferu koja pogoduje napadima na imigrante, a posebno na muslimane. "Činjenica da je nasilje protiv stranaca poraslo preko 100 posto je sramotna za našu zemlju, ali i za sve nas", smatra ovaj profesor.

Udruženje "Amadeu Antonio" i nevladina organizacija "Pro Asyl" su također proveli istraživanje koje je pokazalo da se u Njemačkoj tjedno u prosjeku dogodi pet rasističkih napada. Građani imigrantskog porijekla koji žive u Dresdenu zbog prosvjeda PEGIDA-e osjećaju sve veći strah.

Huseyin Taskin, porijeklom iz Turske koji je u Njemačku stigao 1975. godine, ističe kako se stanje u gradu nakon prosvjeda PEGIDA-e značajno promijenilo. Napominje kako čak se i na javnim mjestima na strance gleda sumnjičavo.

Kopirati
Drag cursor here to close