Presuda

Nizozemski general neće na sud zbog Srebrenice

Vijesti / Flash | 29. 04. 2015. u 11:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici udruženja u Bosni i Hercegovini koja okupljaju preživjele žrtve stravičnih ratnih stradanja izrazile su danas ogorčenje i razočaranost činjenicom da je sud u Nizozemskoj danas presudio da general u penziji Tom Karremans koji je zapovijedao nizozemskim mirovnjacima u Srebrenici ne bude kažnjeno gonjen.

U odluci vojnog odjeljenja višeg suda u Arnemu navodi se da Karremans ne može biti kazneno gonjen na osnovu zapovjedne odgovornosti. Obitelji triju srebreničkih žrtava zatražile su da Karremans i još dva pripadnika nizozemskih mirovnih snaga budu gonjeni za smrt tih osoba jer su ih, kako tvrde, predali Srbima umjesto da im pruže zaštitu.

U razgovoru za Fenu predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović kazala je kako vapaji žrtve više nikome ništa ne znače, žrtve se ne poštuju nego se na ovakav način kažnjavaju, a zločinci nagrađuju.

Istaknula je da se zna da je Karremans bio suučesnik događanja u zaštićenoj zoni Srebrenica te je dodala da njihova ogorčenost traje i od prije 15. srpnja 1995. godine jer posjeduju saznanja da je nizozemski bataljun po dolasku u Srebrenicu odmah počeo surađivati s Vojskom Republike Srpske.

Dodala je kako žrtve znaju da nizozemski sud ne može presuditi za sva događanja u Srebrenici, ali je trebao kazneno goniti odgovorne zbog budućih generacija kako bi znale što se dogodilo.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović kaže za Fenu da ovakvom odlukom Suda Nizozemska štiti svoje generale te je naglasio da su žrtve očekivale da će Nizozemska pokrenuti postupak protiv Karremansa pa da se tim postupkom dokaže njegova (ne)odgovornost.

''Ovim potezom su pokazali da štite interese svojih generala i da nisu spremni da se suoče s činjenicama stradanja u Srebrenici, a za koje je kriv i sam Karremans koji je dogovarao postupke koji su na kraju imale ogromne posljedice po srebreničke Bošnjake'', zaključio je Tahirović.

Zastupnica obitelji srebreničkih žrtava ranije je rekla da će se obratiti sudu u Arnemu i da će se, ukoliko taj korak ne bude uspješan, obratiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

U odvojenom slučaju, Prizivni sud u Haagu je 5. srpnja 2011. godine, po tužbi rođaka tri ubijena Bošnjaka, odlučio da je Nizozemska odgovorna za njihovu smrt u vrijeme genocida nad 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

Sud je ocijenio da nizozemski bataljun u okviru mirovnih snaga UN-a, čiji je zadatak bio da zaštiti enklavu u Srebrenici, "nije trebao te ljude predati Srbima". Sud je naložio da Nizozemska rodbini srebreničkih žrtava plati odštetu.

Kopirati
Drag cursor here to close