Čović o EU

Nitko nema pravo igrati se rokovima u BiH

Vijesti / Flash | 19. 07. 2016. u 06:11 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, potvrdio je jučer u razgovoru za „Avaz“ da, bez obzira na to što je prošlog tjedna Predsjedništvo prihvatilo adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), nisu ispunjene formalne pretpostavke da se aplikacija za članstvo BiH u Europskoj uniji nađe na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća EU u Bruxellesu.

''Posljednji mogući termin da bi se to službeno uvrstilo na dnevni red bila je prošla srijeda, a mi smo zakasnili s usvajanjem Sporazuma, na što sam uporno upozoravao posljednjih dana. Ono za što smo sigurni danas jeste to da će BiH ipak sutra (danas, op. a.) dobiti proceduralnu suglasnost da će biti na dnevnom redu u rujnu'', pojasnio je Čović.

On kaže da se iz situacije u vezi sa SSP moraju izvući pouke da se nitko nema pravo igrati rokovima niti preuzetim obavezama i tako ugrožavati euroatlantski put BiH.

''Obaveze moramo završiti i u sadržaju i u vremenskom okviru koji preuzmemo, jer u posljednja tri-četiri mjeseca sve što smo stavili u svoj plan, praktično smo pomjerili za nekoliko mjeseci i time debelo ugrozili naš euroatlantski put, ali i sve strukturalne reforme unutar BiH koje smo preuzeli na sebe'', rekao je Čović.

Vrijeme u iščekivanju odgovora na aplikaciju, smatra on, BiH mora iskoristiti za stvaranje ambijenta u kojem će morati ubrzano odgovoriti na upitnik koji se očekuje nakon eventualnog dobivanja zelenog svjetla na septembarskom zasjedanju.

''Iz tog ambijenta mora proizaći dobivanje kandidatskog statusa sljedeće godine. Ako ga ne bismo dobili krajem 2017., jednako bi to smatrali našim promašajem. Mislim da moramo raditi brzo jer nam se vrata širom otvaraju, naročito zbog jednog strateškog pozicioniranja BiH u vezi s političkom situacijom u čitavom okruženju'', istaknuo je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close