Ni oni koji bi trebali

Nitko ne zna broj ekstremista u BiH

Vijesti / Svijet | 20. 11. 2015. u 14:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nitko sa sigurnošću ne može reći precizan ili okviran broj osoba u BiH koje se mogu povezati s vjerskim radikalizmom i ekstremizmom'', izjavio je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić dodavši kako na tu pojavu već odavno ukazuje.

''Ukazivao sam i na problem da u BiH ima više lokacija na kojima se na neki način provodi ili priča o nasilnom ekstremizmu, koji na ovaj, ili onaj način motivira ljude k nekim radikalnim sadržajima i istupanjima'', kazao je Krešić dodavši kako se boji se da je ''uspostavljena jedna ideologija koja na neki način podržava i razvija nasilni ekstremizam u BiH'' i podržava nešto što je suprotno demokratskom sustavu i demokratskim načelima koji svima nama trebaju biti cilj.

Na pitanje treba li po njegovom mišljenju, nakon posljednjeg terorističkog čina u BiH dati veće ovlasti policiji i sigurnosnim agencijama u BiH po uzoru na Francusku, Krešić je kazao kako misli da policijska struktura u BiH ima sasvim korektne ovlasti koje treba hrabrije i agresivnije koristiti te da bi više trebala raditi u dijelu razjašnjavanja primjene i korištenja tih ovlaštenja.

Kada su u pitanju državljani BiH koji su bili na ratištima u Siriji, kako se prema njima treba ponašati; treba li ih staviti u kućni pritvor, zamjenik ministra sigurnosti ističe kako se svaka sigurnosno interesantna osoba koja predstavlja potencijalnu prijetnju treba kontrolirati.

Odgovarajući na pitanje o porastu osjećaja nesigurnosti kod građana, Krešić je kazao kako je "činjenica da mi s vremena na vrijeme u BiH imamo određene aktivnosti koje uznemire sve stanovnike " te da se boji kako "u zadnjih nekoliko godina ne izvlačimo pouke iz tih prethodnih događaja".

''Svakako da ovako nešto izaziva osjećaj nesigurnosti, no s druge strane živimo u vremenu kada moramo znati koja je to realnost BiH i koje su to prijetnje, izazovi i rizici te na temelju toga reagirati'', naglasio je Krešić, dodavši kako bi dodatno unošenje panike i straha moglo prouzročiti još goru situaciju.

Naglasio je i kako do sada nismo imali najkvalitetniji odgovor na sve učestalija ispoljavanja određenih terorističkih aktivnosti i nasilništva te da ćemo na sve to, sigurno morati dati jači odgovor.

Inače, pojedini sigurnosni izvori u Srbiji objavili su kako je Enes Omeragić, koji je ubio vojnike u Rajlovcu kod Sarajeva, bio je na popisu kao prijetnja i u Srbiji i u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close