Čović medijima

Nitko HDZ ne treba zvati u vlast

Vijesti / Flash | 11. 11. 2014. u 13:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ali upamtite da postoji nešto više od toga, a to je data riječ i pružena ruka", rekao je Čović te istaknuo kako za njega ta pružena ruka jača od bilo kojeg sporazuma...

''HDZ BiH i SNSD o formiranju vlasti razgovarale su kao pobjedničke stranke unutar hrvatskog i srpskog naroda, te da data riječ i pružena ruka vrijede više od bilo kakvog sporazuma'', rekao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović danas medijima u Mostaru.

Čović kaže kako ne postoji nijedan bilateralni sporazum koji je potpisao HDZ BiH sa SNSD.

''Ali upamtite da postoji nešto više od toga, a to je data riječ i pružena ruka", rekao je Čović te istaknuo kako za njega ta pružena ruka jača od bilo kojeg sporazuma koji će netko potpisati i da mu sa te strane ne treba pisani dokument.

"Ako smo se dogovorili da ćemo ići u vlast po nekom modelu, smatrajte da je za mene to obveza kao da sam je ovjerio kod notara", rekao je Čović i ponovio kako želi da legitimni predstavnici Hrvata budu na vlasti, te da isto to zagovara kod Srba ili Bošnjaka.

Čović kaže da su ga predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i njegovi koalicijski partneri uvjerili da će u Republici Srpskoj napraviti većinu.

"Ako to uradi, kao što očekujem da ćemo mi to uraditi u pet županija u Federaciji BiH, onda nitko HDZ BiH ne treba zvati u vlast, jer HDZ BiH pripada vlasti, kao što nitko SNSD ne treba zvati u vlast, jer on pripada vlasti", rekao je Čović naglasivši kako pravi pregovori o formiranju vlasti tek počinju, te da vlast na razini BiH iz reda srpskog naroda treba činiti ona stranka koja formira vlast u Republici Srpskoj.

"Gospodin Dodik je prevješt i preiskusan političar. Naravno da, ako već ima rezultat koji ima, ako napravi vlast u Republici Srpskoj, bez njega vlast na razini BiH ne može funkcionirati. To je sad svima jasno", rekao je Čović.
Ako jedna stranka ili koalicija napravi vlast u entitetu, kaže Čović, onda bi bilo krajnje neodgovorno da netko pokušava praviti vlast od neke druge cjeline na drugoj razini.

''Bakir Izetbegović i ja smo se dogovorili da vlast bude od iste strukture stranaka na svim razinama kako bismo pokrenuli stvari koje želimo za BiH", naglasio je Čović te ponovio da vlast treba početi konstituirati od "dna prema vrhu" isključivo od legitimnih predstavnika koji su dobili povjerenje građana BiH.

Istodobno, mediji u Srpskoj, pišu o izdajama prilikom pravljenja nove koalicije, pa tako jedan od zastupnika prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić kaže kako je zaprepašten razmjerima ''političke izdaje na koju su spremni čelnici SDS-a i ostalih stranaka iz Srpske'', čiji su dužnosnici u Sarajevu potpisali sporazum sa SDA i Demokratskim frontom.

"Prvi put u povijesti Republike Srpske dogodilo se da jedna politička grupacija ide u Sarajevo praviti koaliciju sa SDA zato što to hoće, a ne zato što mora. A hoće zato što im je netko spolja naredio da tako ruše institucije Republike Srpske i one kojima je srpski narod većinski povjerio da budu na čelu tih institucija", upozorio je Kalinić u izjavi za Srnu.

"Ovo nije SDS za kojim smo prije 23 godine krenuli u stvaranje Republike Srpske i njezinih institucija. Ovo je jedna 'iščašena' grupacija kojoj ništa, osim osobnih interesa, nije sveto'' poručio je Kalinić, inače je predsjednik Saveza za demokratsku Srpsku.

Kopirati
Drag cursor here to close