Prosvjedi

Ništa nije gotovo: Katalonija ne odustaje od neovisnosti

Vijesti / Flash | 01. 10. 2014. u 13:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka Ustavnog suda Španjolske o privremenoj odgodi referenduma o neovisnosti Katalonije, koji je ranije zakazan za 9. studenog, izazvala je na snažne reakcije građana.

Kako javlja Anadolija, nekoliko tisuća Katalonaca izašlo je na ulice glavnog grada pokrajine Katalonije Barcelone i drugih gradova, uzvikujući slogane da ''neće napraviti korak nazad''.

Odlučne Katalonce nije zaustavilo ni loše vrijeme i oni su napunili trgove u različitim gradovima. Prosvjedima su prisustvovali i zastupnici koji podržavaju neovisnost Katalonije.

Nakon što je objavljena odluka Ustavnog suda, Vlada autonomne pokrajine Katalonija danas je održala izvanrednu sjednicu nakon koje je priopćeno da je zabranjeno i reklamiranje referenduma na javnim mjestima zbog odluke Ustavnog suda.

 

Katalonska vlada je poslala poruku da ''ništa nije gotovo i da će nastaviti borbu na putu do neovisnosti''.

Glasnogovornik Vlade Katalonije Francesc Homs kazao je kako se ''utakmica nastavlja usprkos svemu''. istaknuo je kako vjeruje da će Ustavni sud presuditi u korist Katalonije nakon što vlasti prilože potrebne dodatne argumente.

Katalonija je samostalnost izgubila dolaskom Burbonaca na vlast 1714. godine, a tijekom Napoleonovog pohoda na Španjolsku, u Kataloniji se nalazilo glavno žarište protufrancuskog otpora.

Početkom 20. stoljeća razvija se pokret za nacionalnu autonomiju, na osnovu čega Katalonija 1932. stiče djelomičnu autonomiju, a Katalonska samouprava proglašena je 1936. godine.

U vrijeme Španjolskog građanskog rata Katalonija je bila glavno žarište otpora republikanaca protiv Francisca Franca i intervencionista. Gušenjem otpora 1939. Franco je u potpunosti ukinuo katalonsku samoupravu.

Dolaskom na vlast španjolskog kralja Ivana Karla, Katalonija je 1977. dobila privremeni autonomni status, a 1979. autonomiju.

Na Nacionalni dan Katalonije, 11. rujna 2012. godine, protesti stotina tisuća ljudi potaknuli su predsjednika regionalne vlade Artura Masa da odustane od zahtjeva za širom autonomijom kroz pregovore te da se usmjeri na politički put osamostaljenja Katalonije.

Kopirati
Drag cursor here to close