Uzalud sud

Ništa ne može izbrisati Dan RS

Vijesti / Flash | 15. 04. 2015. u 11:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je u entitetskom parlamentu obrazložio Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i o ovom dokumentu je počela rasprava, i pored činjenice da su ga neprihvatljivim ocijenili OHR i Delegacija Europske komisije u BiH.

Čubrilović je ustvrdio kako Ustavni sud BiH treba da odbije zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. siječnja utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

Ustavni sud BiH bi, naveo je, trebao da donese odluku da "ne postoji diskriminacija" u Zakonu o praznicima RS-a.

''Nikada nećemo pristati na ukidanje Dana RS-a, ukoliko bi neko donio odluku o ukidanju 9. siječnja kao Dana RS'', naveo je Čubrilović u obraćanju entitetskom parlamentu ponovivši da je Izetbegovićev zahtjev politički, a ne zasnovan na pravu.

Rušenje uređenja

Tvrdi da je u tom zahtjevu sadržana ''neprikrivena namjera rušenja legaliteta i legitimiteta RS-a i daytonskog ustavnog uređenja BiH''.

''Odlučno upozoravamo organe i institucije BiH i sve one koji ovakvim i sličnim inicijativama i djelovanjem ne doprinose pomirenju i toleranciji među narodima i građanima, da nikada nećemo odustati od Dana RS-a i njegovog obilježavanja'', rekao je Čubrilović.

Kaže kako je namjera entitetskog parlamenta da pošalje poruku o opredijeljenosti za ''iskrenu toleranciju i jednako pravni status i poštovanje prava svakog čovjeka i građanina u ovoj zemlji''.

''Istovremeno, osporit ćemo suradnju i postojanje političkim strankama i njihovim liderima, koji BiH i njezine entitete smatraju samo sa stanovišta različitog tumačenja državnog uređenja, uzroka, karaktera i posljedica tragičnih sukoba. Oni bi konačno morali prihvatiti daytonski model države i društva BiH, jer će u protivnom ova zemlja ostati prikovana na samo dno europskih procesa te uporno sputavana zahtjevima za centraliziranim uređenjem'', rekao je Čubrilović.

U obraćanju parlamentu citirao je stavove iz predložene deklaracije te pozvao Ustavni sud BiH da usvoji prethodni prigovor parlamenta RS-a te odbaci Izetbegovićev zahtjev.

Potpredsjednik SDA izjavio je danas u Mostaru kako 9. siječanj (Dan Republike Srpske) nije datum koji trebaju proslavljati svi građani u RS-u. Komentirajući zahtjev koji je podnio Ustavnom sudu o ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske, Izetbegović je kazao kako je RS formirana i prihvaćena u Daytonu, u studenome 1995. godine.

Neregularna i jednonacionalna skupština

''Srpska, u to vrijeme neregularna i jednonacionalna skupština, koja je ignorirala Hrvate i Bošnjake i koja je čak na toj skupštini donijela odluku da se podijeli BiH, dogodila se 9. siječnja i mi taj datum ne prepoznajemo kao datum koji trebaju proslavljati svi građana u RS-u'', kazao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, teritorija, državne institucije, praznici i simboli u RS-u pripadaju svim narodima i građanima koji žive u tom dijelu BiH, a datum Daytona je datum u kojemu se svi trebaju prepoznati.

''Ja sam dao jednu apelaciju i mislim da će ona proći na sudu, a ovo što rade u Skupštini RS-a je pokušaj pritiska na sud kako ne bi donio pravičnu odluku'', kazao je Izetbegović.

Podsjećamo, Visoki predstavnik Valentin Inzko je pozvao zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a da pokažu privrženost Daytonskom mirovnom sporazumu tako što će se suzdržati od usvajanja deklaracije kojom se negira autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close