Analitičari

Nismo spremni: Ideje o federalizaciji BiH otvaraju Pandorinu kutiju

Vijesti / Flash | 03. 10. 2015. u 06:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo kakvo zadiranje u pitanje promjena suštine Daytona može biti opasno i otvoriti još jednu Pandorinu kutiju u BiH.

Reakcije su ovo većine političara i analitičara koje smo kontaktirali povodom studije koju je objavio Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara. U studiji se prihvatljivim modelom za BiH vide federalizam te moguća izgradnja modela po uzoru na rješenja koja postoje u Belgiji, Sjevernoj Irskoj, Švajcarskoj, pa čak i Kanadi, prenose Nezavisne.

Vehid Šehić, pravnik iz Tuzle, smatra da svako zadiranje u teritorijalne uslove BiH zadire u Dayton, odnosno suštinu mirovnog sporazuma i Ustava BiH, koji je, kako napominje, veoma jasan. Iako svako ima legitimno pravo da predlaže, dodaje on, zadiranje u ovakva pitanja može biti jako opasno.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u parlamentu BiH, smatra da u ovom političkom trenutku nije moguće zamisliti da bilo koji prijedlog dobije podršku za ustavne promjene u BiH.

"Bilo racionalno ili ne, bh. političke elite nemaju spremnosti ni želje za promjenama, pa bi prema tome to bilo otvaranje Pandorine kutije, koje bi donijelo više problema nego što bi riješilo stvari", napominje Majkić.

Ljubo Bešlić, iz HDZ-a, gradonačelnik Mostara, kaže da bi se, kada bi postojala politička volja, mnogo toga moglo realizirati, pa tako i prezentirani podaci iz istraživanja. Ali, za bilo kakav pomak mora postojati dogovor.

"U BiH je problem što svi želimo sačuvati ono što je dobro za nas, da ne dira niko naše, a uzeli bismo sve tuđe", prokomentirao je on. Ismet Osmanović iz SDA kaže da federalizacija BiH nije realna opcija i bilo kakvo pitanje dodatnih granica bi izazvalo više problema.

"Gubljenje vremena. Ovdje treba regionalizacija europski suvremenih država. Bojim se da je spominjanje federalizacije usmjereno ka stvaranju tri entiteta koji bi trebalo da tvore federalizaciju. Ako je riječ o tome, a imam osjećaj da jeste, za nas je to neprihvatljivo", napominje Osmanović, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close