Nije pravno pitanje

Nikšić: Revizija tužbe pitanje je svih koji su doživjeli agresiju na BiH

Vijesti / Flash | 14. 02. 2017. u 15:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokretanje revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za agresiju i genocid danas je bila jedna od tema sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), za koju je predsjednik te stranke Nermin Nikšić rekao da to nije odluka koju treba donijeti samo odvjetnički tim već da je to pitanje svih onih koji su doživjeli agresiju na BiH.

Nikšić je medijima uoči početka sjednice kazao i to da se ne radi isključivo samo o pravnom pitanju.

''To je teška politička odluka koja će se reflektirati ne samo na stanje u BiH nego i na regiju. Ja, kao i najveći dio građana BiH, bili bismo najsretniji da je to samo pravno pitanje, pa da se može ići na to da sud donese odluku na osnovu argumenata, činjenica i dokaza'', rekao je.

Nikšićev stav je da se trebaju sagledati sve okolnosti i činjenice te na osnovu toga "hladne glave" donijeti odluku.

''U slučaju postojanja činjenica koje ukazuju na nove dokaze, nitko nema pravo zaustaviti i spriječiti pravdu i istinu'', istaknuo je Nikšić.

Međutim, dodao je, ukoliko nema novih činjenica i dokaza, onda ne treba praviti novi problem na području Balkana i čitave regije.

Osim revizije tužbe, kako je naglasio, na sjednici će biti govora i o redovnim aktivnostima stranke, kao što je unutarnje ustrojavanje, aktualna politička situacija…

Podsjetimo, NDP je najavio pokretanje kaznene odgovornosti protiv Šefika Džaferovića, Bakira Izetbegovića i Sakiba Softića zbog revizije tužbe, tvrdeći da Sakib Softić nema legitimitet.

Inače,Nezavisne novine su objavile da je Sakib Softić, bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Haagu, prema svim relevantnim i dostupnim podacima više nema legitimitet zastupanja BiH, jer mu je istekao mandat, a novi nikada nije obnovljen.

Naime, Fondacija "Pravda za BiH", koja financira troškove tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, svojevremeno je, negdje 2010. godine, od Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, koji su bili u tadašnjoj postavi Predsjedništva BiH uz Nebojšu Radmanovića, zatražila obnovu Softićevog mandata, no njih dvojica im na taj zahtjev, navodno, nikada nisu odgovorila.

Podsjetimo također i da su predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović izjavili kako su protiv ponovnog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genicid.

Čović smatra kako bi takva tužba napravila kolaps u funkcioniranu vlasti BiH, dok je Dodik kazao kako je to unilateralna aktivnost bošnjačke strane.

Isto je rekao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, navodeći da bi pokretanje takve tužbe moglo biti uvod u novu krizu. Također, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, rekao je kako bi revizija tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije bila bi velika greška i ponovo bi nas okrenula prema prošlosti, umjesto da zajednički gradimo budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close