Suđenje za Dretelj

Nije viđao Hercega u Dretelju

Vijesti / Crna Kronika | 26. 08. 2014. u 12:42 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedok Obrane izjavio je da optuženi Srećko Herceg nije imao zapovjednu dužnost u vojnom zatvoru Dretelj kod Čapljine.

Svjedok Ivan Petrušić je ispričao da je, kao zapovjednik Vojne policije HOS-a u Ljubuškom, dolazio u Dretelj u ljeto 1992. godine, ali da tamo Hercega nije viđao.

Prema svjedoku, Herceg je obučavao mladu vojsku u jednom od centara za obuku u Hercegovini. Petrušić je dodao da nije čuo da je Herceg hapsio, pljačkao i ubijao osobe srpske nacionalnosti.

Za zločine u Dretelju, zajedno s Hercegom, sudi se i Ivanu Zeleniki, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić. Prema optužnici, Zelenika je bio časnik HOS-a, Herceg zapovjednik Dretelja, Buljubašić zamjenik zapovjednika, a Medić i Grubišić-Fejzić stražari.

Svjedok Petrušić je rekao i da nije čuo da je optužena Grubišić-Fejzić zlostavljala nekoga od zarobljenika, kao i da se ne sjeća da je optuženog Medića vidio u Dretelju.

Odgovarajući na pitanja Tužiteljstva BiH, svjedok je kazao da se u Dretelju kratko zadržavao, te da nije viđao odluke o imenovanju u HOS-u osim svoje.

Petrušić je svjedočio na poziv optuženog Buljubašića, koji je odbio postavljati pitanja uz obrazloženje kako za to nije spreman. Optuženi je rekao da su mu pitanja ostala u ćeliji zatvora u Zenici, gdje izdržava zatvorsku kaznu zbog drugog krivičnog djela, kao i da nije koncentriran. Obrana je zatražila ponovno pozivanje Petrušića, kako bi ga Buljubašić mogao ispitati.

Suđenje se nastavlja 2. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close