Trošarine na pivo

Nije pivo ništa krivo

Vijesti / BiH-EU | 21. 03. 2014. u 08:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakon o trošarinama štitio bi domaće proizvođače, nametnuo lošiji položaj uvoznom pivu, no predlagači zakona, kao i oni koji su ga planirali usvojiti zaboravili su na obveze preuzete potpisivanjem ugovora s Europskom Unijom. Iz EU im stoga poručuju – tržište otvoreno za sve – bez diskriminacije!

Topli dani su već stigli, a oni još topliji nam dolaze.  S rastom temperature raste i želja za osvježenjem, a neki osvježenje odmah izjednače s pivom. Pivo i ljeto idu skupa ruku pod ruku, a a da ne govorimo o narednom Svjetskom prvenstvu, kada će pivo teći hektolitrima. I dok pijete gutljaje omiljenog alkoholnog napitka, vjerojatno i ne slutite što se sve događa na tržištu piva u BiH.

Naime, još od prošle godine aktualizirana je želja da se na tržište Bosne i Hercegovine uvede takozvana diferencirana stopa trošarina na pivo, a Vijeće ministara je u Parlamentarnu proceduru uputilo još krajem kolovoza prošle godine Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini.  Pod geslom „stvoriti povoljniju klimu za poslovanje proizvođača piva“ Vijeće ministara je zamislilo da  pivovare  čija je prosječna proizvodnja u prethodne tri godine manja od 400.000 hektolitara zadržavaju trošarinu od 0,20 KM po jednom litru piva (to su zapravo sve domaće pivovare), a za pivovare koje proizvode više od 400.000 hektolitara godišnje potpadale bi pod novu trošarinu od 0,25 KM po jednom litru piva (da skratimo, to su uglavnom svi jači uvoznici piva u BiH, odnosno pivovare iz regije i EU).

Zaštita ili diskriminacija?

Zakon je krenuo na usvajanje u oba doma Parlamenta, a može se reći da je nekoliko amandmana koji su uloženi na sadržaj teksta Zakona uglavnom bile želje nekih zastupnika da se trošarina za pivovare koje proizvode više od 400.000 hektolitara poveća na, recimo, 0,35 KM po litru piva. U međuvremenu su se iz Doma naroda Parlamenta BiH odlučili raspitati kod Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH u svezi navedenih amandmana, a odgovor je bio da se trošarine predložene od strane Vijeća ministara BiH ne bi trebale ni na koji način mijenjati, jer se time krše ugovori s EU i obveze prihvaćene tim ugovorima.  Sličnog je mišljenja i Ministarstvo financija BiH, ali je svejedno ostavljeno Parlamentu da donese konačnu odluku.

No, ono što se dalo naslutiti i ostvarilo se. Naime, usprkos otvorenoj želji nekih dužnosnika i zastupnika da podrže  i proguraju izmjene Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, pravdajući to potrebom da se različitim stopama trošarina pomogne domaćim pivarima, a pozivajući se na praksu drugih zemalja regije, zaboravili su da bi time u isto vrijeme prekršili preuzete obveze prema EU i diskriminirali uvozno pivo u odnosu na domaće. A EU smatra da to nije u skladu sa zahtjevima EU, te da postoji  rizik od povrede članka 20. Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima BiH – EU, a time i Sporazuma i stabilizaciji i pridruživanju (SSP)i to u pogledu fiskalne diskriminacije.

Jak odjek i u regiji i u Bruxellesu

I ne samo da je EU protiv ovakve izmjene Zakona, i regionalne pivovare su digle glas, pa tako Zagrebačka i Apatinska pivovara tvrde kako je ovakav Zakon, ukoliko se usvoji,  suprotan Ustavu BiH i međunarodnim sporazumima koje je potpisala BiH te da bi izazvao iste posljedice kao i Zakon o zaštiti domaće proizvodnje u okviru CEFTA-e iz 2009. godine, jer bi se sudionici na tržištu BiH doveli u neravnopravan položaj. Tim više što nijedna pivovara u BiH nema godišnju proizvodnju od 400.000 hektolitara godišnje, pa se to automatski tumači kao restriktivna mjera za uvoznike piva, tj. kao protekcionizam domaćih proizvođača.

Istina je kako  međunarodni sporazumi imaju veću snagu od domaćeg zakonodavstva. Pa tako odvjetnik spomenute dvije pivovare Igor Sjerikov tvrdi kako prema zakonodavstvu Europske unije, s kojom BiH ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) - Privremeni sporazum, gornja granica može biti samo niža od 200.000 hektolitara.

EU je, pak, konstatirala da BiH do sada nije dozvolila smanjenje akcize za tzv. male neovisne pivovare. Ovakva praksa postoji u nekim državama članicama EU, gdje taj limit iznosi 200.000 hektolitara godišnje. EU je naglasila da u slučaju da se takvo sniženje stope dozvoli, domaća i strana preduzeća ne smiju biti različito tretirana, a limit bi trebao biti isti kao u EU. Time iz Europske Unije zapravo žele reći kako smanjena trošarina treba biti primijenjena na male nezavisne pivare koje u domaćoj proizvodnji sudjeluju samo malim dijelom, a ne da se korekcijom trošarina ide prije svega štititi domaću proizvodnju nauštrb uvoznog piva. Također, iako se BiH obavezela da će se obavijestiti Komisiju u svim zakonodavnim kretanjima, EU nije službenobila upozorena ili obaviještena o pokretanju ove zakonske procedure, odnosno pokušaju usvajanja izmjenjenog Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini. 

EU je jasna, domaći nisu

Iako određeni domaći dužnosnici smatraju da se izmjenama Zakona zapravo i dalje zadržavaju najniže trošarine u regiji, te se domaći pivari nadaju njegovom usvajanju, EU inzistira na poštovanju obveza preuzetim u Privremenom sporazumu, a Europska Komisija (EK) zatražila je i službeno od Direkcije za europske integracije da Parlamentarnu skupštinu BiH upozna sa stavom i zabrinutošću EU po ovom pitanju. 

Prema onome što je javnost doznala od  Direkcije za europske integracije BiH, stopa trošarine ne može biti viša od 50 posto standardne trošarine, dakle 0,15 maraka, te ne smije biti različitog tretmana domaćih i stranih proizvođača piva, što je jasan stav EU. 

EK je tražila od BiH da prije bilo kakve daljnje akcije domaći predstavnici iz BiH razgovaraju s ekspertima EK  o spomenutom nacrtu izmjene Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, a kako bi se osiguralo poštovanje trgovinskih obaveza BiH u skladu sa SSP - Prijelaznim sporazumom.

Ovo pitanje stavljeno je na dnevni red sastanka Pododbora EU za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju sa BiH, a koji je trebao biti održan 26. veljače.

Razgovarajmo, da se ne zaletimo

Europska Komisija je prije sastanka preporučila BiH vlastima da sa stručnjacima EK razgovaraju o apsolutno svim pitanjima, uključujući  sve tehničke, ekonomske i pravne aspekte, a svakako prije nego Parlamentarna Skupština BiH donese konačnu odluku i eventualno usvoji Zakon koji bi Bosni i Hercegovini donio više štete nego koristi.

Međutim, sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze nije se održao. Vlasti BiH informirale su, naime, Europsku komisiju da nisu u mogućnosti nazočiti sastanku pošto nisu mogli postići dogovor o dokumentu za diskusiju. Dakle, rasprava o Zakonu o trošarinama, a kojim se uvode diferencirane trošarine za pivo, odgođena je.

Također, stalne blokade u Parlamentu BiH uzrokuju usporavanje konačnog stava Bosne i Hercegovine po ovom pitanju. Europska Unija je, pak, jasna – poštovanje preuzetih obveza i Zakon koji neće uzrokovati diskriminaciju na tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close