Crnadak

Neupitna je Obamina podrška BiH

Vijesti / Flash | 07. 02. 2016. u 10:26 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef bh. diplomacije Igor Crnadak boravio je posljednja dva dana u glavnom gradu najmoćnije države na svijetu, Washingtonu, gdje je, osim što je prisustvovao Molitvenom doručku koji organizira predsjednik Barack Obama, održao niz sastanaka s dužnosnicima američke administracije.

U intervjuu za "Dnevni avaz" Crnadak je rekao da je Molitveni doručak spektakularan događaj s velikim brojem poznatih ljudi, ne samo iz svijeta politike, i sigurno je da je stvar prestiža pojaviti se tu.

‘’Dobra je stvar što je BiH bila veoma vidljiva, uključujući premijere entiteta. Mislim da je to jedno dobro iskustvo. Tu nije bilo prilike da se izravno razgovara o BiH, poruke su bile generalne, ali sve u svemu pozitivna stvar’’, kazao je Crnadak.

Osim toga, održao je sastanke s visokopozicioniranim dužnosnicima administracije SAD, pomoćnicom državnog tajnika Victorijom Nuland i Charlesom Kupchanom, direktorom za europske poslove Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD.

Po njegovim riječima, ti ljudi veoma su upoznati sa situacijom u BiH.

‘’Gospođa Nuland i ja imali smo dobar i otvoren sastanak. SAD šalju vrlo jasnu poruku da stoje na poziciji podrške reformi i posebno napora i opredjeljenja Vijeća ministara da se ozbiljno uđe u borbu protiv korupcije. Sto se tiče naše aplikacije, bilo je određenih opreza u vashingtonskim krugovima, ali administracija je to opet pozitivno ocijenila i rečeno je da će se detaljno i pažljivo pratiti sve što radimo poslije toga’’, rekao je Crnadak.

Zaključio je da je apsolutna podrška SAD, od predsjednika Obame do ostatka administracije ona je neupitna.

‘’I ono što je meni drago jeste što se precizno naglašava potreba da svako u skladu sa svojim nadležnostima preuzme svoje obaveze i da nitko ne treba imati strah da će tok europskih integracija bilo koji narod ugroziti’’, rekao je Crnadak za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close