Sukob

Neredi u Prištini: Više desetaka ozlijeđenih, uhićen gradonačelnik

Vijesti / Flash | 27. 01. 2015. u 15:00 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija Kosova suzavcem i vodenim topom pokušava da udalji sudionike prosvjeda koji kamenicama gađaju pripadnike policije u centru Prištine. Policija je uspjela da demonstrante odgurne do Trg Zahira Pajazatija kod hotela "Grand" u Prištini.

Nerede iz Prištine pogledajte u galeriji

Kako javlja Tanjugov izvjestitelj, u sukobu ima više desetaka ozlijeđenih sa obje strane. Prištinski mediji prenose da je ozlijeđen i šef poslaničke grupe pokreta "Samoopredeljenje" Visar Imeri. Po riječima glasnogovornika Urgentnog centra Prištine Štenda Fažljiua, pomoć su zatražile dvije osobe - jedna zbog ozljeda od udaraca, a druga zbog suzavca.

Incidenti su počeli nakon što je predstavnik 'Samoopredeljenja' Dardan Muliqaj postavio ultimatum policiji da za 15 minuta ukloni barikade postavljene ispred zgrade Vlade Kosova. Muliqaj je najprije optužio policiju Kosova da je oduzela ozvučenje sudionicima prosvjeda, zaustavila autobuse sa demonstrantima i uhitila jednog prijevoznika iz Peći. Dodao je da opozicija organizira miran prosvjed i da policija nije potrebna.

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti uhićen je tijekom današnjih demonstracija u centru grada, koje još traju, rečeno je Srni u kosovskoj policiji. "Ahmeti je uhićen zbog napada na policajca", navode u kosovskoj policiji.

Policija je danas tijekom uličnih nereda uhitila ukupno 33 osobe. Ahmeti istovremeno obavlja funkciju zamjenika predsjednika radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje".

"(Ministar Aleksandar) Jablanović je majke Đakovice nazvao divljacima. Stavljamo do znanja Vladi, policiji Kosova, da mi nismo divljaci i da nije potrebno toliko osiguranje. Tražimo da Trepča hitno postane javno poduzeće", rekao je Muliqaj, prenosi B92.

Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret Samoopredeljenje, traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča hitno postane javno poduzeće, čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova.

U trenutku kada je počeo govoriti šef poslanika 'Samoopredeljenja' Visar Imeri došlo je do koškanja između demonstranata i policije i upotrebe suzavca. Nakon toga, demonstranti su se povukli na oko 100 metara od barikada i stanje se polako normalizira. U prosvjedu ne sudjeluju predstavnici nevladine organizacije "Pozivi majki" iz Đakovice, koja je u subotu 24. siječnja bila među organizatorima prvog prosvjeda.

Od prosvjeda su se ogradili i rudari Trepče i organizacija veterana sudionika rata 1998-1999. godine. Okupljeni nose parole "Bez Trepče nema države", "Trepča je naša, a ne srpska", "Isa (premijer Kosova Mustafa) je sluga Srbije, "Hašima (prvi potpredsednik Vlade Thaqi) u zatvor", "Jablanović napolje", "Dole vlada iz Raške", prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close