Nacrt

Nema više 'duplih' imena u Federaciji

Vijesti / Flash | 31. 07. 2014. u 10:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt federalnog zakona o osobnom imenu odobrio je Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u nastavku sjednice u Sarajevu i uputio ga u javnu raspravu.

Predlagač zakona, Federalna vlada, kao razloge za njegovo donošenje je navela da određena pitanja u praksi nisu obuhvaćena ili na primjeren način riješena sadašnjim propisima.

''To se prvenstveno odnosi na situaciju kad ime upisano u identifikacijskim ispravama ili u drugim matičnim knjigama ne odgovara imenu upisanom u matičnu knjigu rođenih'', rekao je federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš.

Nacrtom je propisano opće pravilo da osobno ime osobe koje je upisano u matičnu knjigu rođenih mora biti istovjetno upisano u svim matičnim knjigama i identifikacijskim i drugim ispravama.

Nova je odredba ta po kojoj se upis osobnog imena u matične knjige rođenih za pripadnike nacionalne manjine na jeziku i pismu te manjine obavlja na osobni zahtjev.

Dom naroda Federalnog parlamenta zaključio je da ovaj nacrt zakona o osobnom imenu može poslužiti kao dobra osnova za izradu prijedloga teksta novog zakona o osobnom imenu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close