Pravosuđe

Nema otkaza: Tužiteljici smanjena plaća jer je zabušavala s ratnim zločinima

Vijesti / Flash | 03. 11. 2015. u 13:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prihvaćanja sporazuma o priznanju krivice, disciplinsko povjerenstvo Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) kaznila je tužiteljicu Vesnu Ilić smanjenjem plaće za tri mjeseca zbog sporog rada na dvjema istragama ratnih zločina.

Tužiteljici Tužiteljstva BiH Vesni Ilić plaća je smanjena za 20 posto, nakon što je priznala krivicu da je, za preko sedam i pol godina, u dva predmeta ratnih zločina ''propustila poduzeti ijednu radnju usmjerenu k okončanju predmeta''.

Predsjedavajuća prvostupanjskog disciplinskog povjerenstva VSTV-a BiH Alma Džaferović navela je u odluci da je Ilić proglašena krivom za ''neopravdano kašnjenje u provođenju radnji kao tužitelj, odnosno nepoštivanje dužnosti tužitelja''.

U odluci disciplinskog povjerenstva se navodi da Ilić nije na jednoj istrazi radila od prosinca 2005. do ožujka 2014., a na drugoj od veljače 2006. do prosinca 2013. godine.

''Tužiteljica je propustila poduzeti ijednu radnju usmjerenu k okončanju predmeta iako je na osnovu svog višegodišnjeg tužiteljskog iskustva mogla biti svjesna potrebe ažurnijeg postupanja u predmetima ratnih zločina, za čije rješavanje postoji izraženo zanimanje javnosti'', navodi se u disciplinskoj odluci.

Prilikom odlučivanja o kazni, kao olakšavajuće okonosti disciplinsko povjerenstvo je cijenila da Ilić nije namjerno sporo radila, te da je u proteklih osam godina uvijek imala visoke ocjene za svoj rad u Tužiteljstvu BiH, kao i da je iskazala žaljenje zbog prekršaja.

''Kao naročito olakšavajuću okolnost povjerenstvo je cijenilo činjenicu da protiv tužene ranije nije pokretan disciplinski postupak, tijekom dugogodišnje karijere tužitelja'', navedeno je u odluci.

Kao otežavajuću okolnost komisija je cijenila dugo razdoblje tijekom kojeg Ilić nije radila na ovim istragama, javio je BIRN-Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close