Javne/privatne funkcije

''Ne može nam niko ništa'': Koji su političari rekorderi po zapošljavanju rodbine

Vijesti / Flash | 03. 12. 2016. u 09:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine, mogu samo da nas mrze, oni što nas ne vole...''
Ovu pjesmu predsjednik Republike Srpske simbolično je otpjevao i posvetio opoziciji tokom banjalučkog mitinga vlasti u svibnju. No, stihovi vrlo dobro oslikavaju stanje nepotizma i sukoba interesa kada je u pitanju 'stranačko-obiteljsko' zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

Ako sudimo po broju omogućenih radnih mjesta djeci, suprugama, rođacima, zetovima – članovi njihovih obitelji sigurno nemaju razloga da mrze vladajuće u Republici Srpskoj. Mreža istih prezimena u javnim institucijama je zabrinjavajuća, piše N1.

Tako na primjer - u Vladi Republike Srpske, između ostalih, vladaju i Tegeltije. Supruga ministra financija Dušanka Tegeltija pomoćnica je ministra trgovine i turizma ovog entiteta. Kćerka Zorana Tegeltije zaposlena je u Elektroprenosu Bosne i Hercegovine. Ovo je poduzeće krajnje popularno. Tamo radi i sin premijerke Željke Cvijanović, ali i supruga SNSD-ovog gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Roditelji i rodbina reći će da su radna mjesta dobili natječajnom procedurom. U kvalitetu pobrojanih kadrova mnogi ne sumnjaju, ali ih zabrinjava niz koji se nastavlja.

''Imaš još tako dobrih studenata obrazovanih koji sjede kod kuće što kažu – griju stolicu, ali ne sa knjigom nego onako bezveze, čekajući hoće li nešto iskočiti", tvrdi aktivist Dušan Jokić.

Isto je i u drugom entitetu. Gotovo bez iznimke. N1 je već pisao o istaknutim Hercegovcima, mahom Čovićevim HDZ-ovcima, raspoređenim od Elektroprivrede HZHB do raznih državnih agencija.

Suprug ministrice financija Federacije Bosne i Hercegovine Dragan Milićević - rukovodielj je u proizvodnji tog javnog poduzeća.

Kćerka Jelke Milićević zaposlena je u Agenciji za vodno područje Jadranskog mora, zet Dario Đolo u Agenciji za bankarstvo, a njegov otac Ilija Đolo izvršni je direktor za proizvodnju električne energije u Elektroprivredi HZHB.

Već ranije mediji su pisali o razgranatoj utjecajnoj obiteljskoj mreži SDA-ovih kadrova. Supruga predsjednika SDA i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića na čelu je javne ustanove Univerzitetski klinički Centar Sarajevo. Izvršna direktorica Vakufske banke Elma Zukić supruga je još jednog SDA-ovca – Amira Zukića, no mediji su izvijestili kako pretendira na mjesto viceguvernerke Središnje banke Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, prašinu u javnosti diglo je i zapošljavanje kćerke Fadila Novalića u Financijsko-informatičkoj agenciji, koja je nakon pritiska javnosti i medija dala otkaz. No na kraju se ispostavilo kako je Ada Novalić suvlasnica tri poduzeća, a pored toga je ''tražila posao'' u javnom sektoru.

“Ne može nam niko ništa” - značenje stihova koje je svojevremeno otpjevao Milorad Dodik na vlastitom mitingu vlasti – u ovom je kontekstu još paradoksalnije.

Kopirati
Drag cursor here to close