Nema labavo

NATO odgovara Rusiji bazama na istoku

Vijesti / Svijet | 27. 08. 2014. u 10:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO planira kao odgovor na rusku prijetnju postaviti vojne baze u istočnoj Europi, najavio je glavni tajnik ove organizacije Anders Fogh Rasmussen u razgovoru za britanski Guardian.

''Moramo se suočiti s činjenicom da nas Rusija ne doživljava kao partnera'', rekao je Rasmussen i dodao kako očekuje da će službena odluka o novim bazama biti donesena na summitu NATO-a u Welsu sljedećeg tjedna.

Rekao je kako je odluka o razmještanju trupa na istok odgovor na prijetnju Rusije baltičkim članicama NATO-a, kao i na sve zategnutije odnose s Moskvom zbog krize u Ukrajini.

Rasmussen je najavio modernizaciju i razvoj NATO snaga za brzi odgovor, za koje je rekao da će biti u stanju ''vrlo visoke borbene gotovosti'' u znak odgovora na novu sigurnosnu situaciju.

''Tim snagama je potrebno osigurati infrastrukturu, baze i stožere u zemljama domaćinima, tako da ćemo na kraju vidjeti mnogo vidljivije prisustvo NATO-a na istoku'', istaknuo je glavni tajnik.

Rasmussen je priznao kako se neke članice NATO-a, među kojima su Njemačka, Španjolska, Slovačka i Italija, protive izgradnji stalnih postrojenja na istoku i najavio da će zbog toga nove baze formalno biti privremenog karaktera, ali uz vrlo česte rotacije trupa, prenosi Tanjug.

''Cilj je da se potencijalnom agresoru stavi do znanja da će ako samo pomisli da napadne partnersku državu imati protiv sebe ne samo vojsku te zemlje, nego trupe NATO-a'', rekao je Rasmussen za Guardian.

Kijev očekuje da NATO preduzme "krucijalne odluke" o "praktičnoj pomoći" za Ukrajinu na summitu Saveza 4. rujna, izjavio je u srijedu ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

''Danas moramo odobriti program godišnje suradnje Ukrajina-NATO. Očekujemo od naših zapadnih partnera i Saveza praktičnu pomoć i krucijalne odluke na summitu 4. rujna. Nama treba pomoć'', izjavio je Jacenjuk. 

U međuvremenu, ukrajinska vojska je izvijestila o napredovanju ruske kolone oklopnih vozila na jugoistoku Ukrajine, gdje se otvorila nova fronta u ponedjeljak.

''Imamo informacije o napredovanju kolone koja se sastoji od 100 strojeva, među kojima su tenkovi, oklopna vozila, višestruke lansirne rakete Grad, na cesti Starobeševe-Telmanove'', precizirao je pres- centar glavnog zapovjedništva ukrajinskih operacija na istoku.

Ova kolona "obilježena trokutom i bijelim krugom" se kreće prema mjestu Telmanove, dvadesetak kilometara od ruske granice i 80 kilometara južno od Donjecka, uporištu proruskih pobunjenika.

Kopirati
Drag cursor here to close