Završne riječi

Napredovali su samo etnički čistači

Vijesti / Flash | 06. 12. 2016. u 12:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku iznošenja završne riječi na suđenju Ratku Mladiću, tužitelji su pobijali tvrdnje odbrane da je on štitio nesrpsko stanovništvo i kažnjavao počinitelje zločina.

Dokazi izvedeni tijekom suđenja, kako je rekao tužitelj Arthur Traldi, pokazuju, upravo suprotno, da je Vojska Republike Srpske (VRS) pod Mladićevim zapovijedanjem, po istom obrascu, činila zločine nad Muslimanima i Hrvatima u kampanji etničkog čišćenja, prenosi BIRN-Justice Report.

Na tvrdnju Mladićeve obrane da je u općini Sanski Most tijekom rata ostalo živjeti oko 3.000 nesrba, zastupnik optužbe uzvratio je podatkom da ih je prije sukoba bilo 28.000.

Traldi se, pritom, pozvao na dokumente srpskih vlasti o "neophodnosti da nesrbi budu uklonjeni".

''Ti ljudi pomjerani su užasnim zločinima, masovnim uhićenjima, masakrima, uništavanjem sela'', rekao je tužitelj, navodeći kao primjer ubojstvo 29 žena i djece u selu Hrustovo kod Sanskog Mosta, u svibnju 1992.godine.

Dokazujući da se isto dogodilo u općini Ključ, Traldi je iz ratne bilježnice Mladića citirao da je u toj općini "u siječnju 1992. bilo 17.000 Muslimana, u rujnu te godine 5.000, a u studenom 2.000".

Odbacujući tvrdnju obrane da je Mladić nastojao da kazni počinioce zlodjela, zastupnik optužbe je tvrdio da, naprotiv, komandant VRS nije kažnjavao, nego unaprjeđivao podređene koji su počinili zločine.

Traldi je naveo primjer zapovjednika Rogatičke brigade VRS Rajka Kušića, koga je Mladić unaprijedio usprkos zločinima koji su njegovi vojnici počinili u toj općini.

Časnik VRS koji je službenim dokumentom pozvao Kušića da "zaustavi masakre", istovremeno je bio smijenjen, predočio je tužitelj.

Kušić je, po Traldiju, nastavio za zločinima u rogatičkom kraju do 1995., a Mladić ga je hvalio, što je u sudnici ilustrirano snimkom na kojoj Mladić kaže: "Svaka čast, Kušiću" i naziva ga "zaslužnim oficirom".

''Da bi se u VRS-u napredovalo bilo je neophodno biti uspješan etnički čistač'', ocijenio je tužitelj, navodeći i primjere drugih unaprjeđenih časnika, poput Stanislava Galića i Radislava Krstića, koje je Tribunal osudio zbog ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici.

Kao dokaz da je Mladić znao za zločine i naređivao da oni budu prikriveni, Traldi je naveo generalovu ratnu bilježnicu da se informacije o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora učine nedostupnim.

''Mladić je hvalio uspješnu kampanju etničkog čišćenja, a nije kažnjavao počinitelje'', kazao je tužitelj.

Na tezu obrane da su počinitelji bili upućivani na front, zastupnik optužbe je uzvratio da im je "time samo omogućeno da počine još zločina".

Naređenja Mladića o poštovanju međunarodnih ratnih propisa i Ženevskih konvencija, Traldi je odbacio kao "bezuba i kozmetička".

Pozivajući se na dokaze, tužitelj je kazao kako "nitko nije bio kažnjen, ni kada su počinitelji priznali, a oružje i tijela žrtava bili dostupni...zato što su vojnici radili ono što su trebali raditi - da etnički očiste teritorije".

Traldi je kao primjer naveo da nitko nije kažnjen za ubojstvo oko 150 muslimanskih muškaraca u selu Grabovica kod Kotor Varoši u studenom 1992.

Da je Mladić znao za to, tužitelj je dokazivao citirajući depešu koju je njegovom stožeru uputio Prvi krajiški korpus u kojoj je pisalo da je u Grabovici počinjen "brutalni masakr".

Kao dokaz o prikrivanju zločina, Traldi je citirao drugu depešu u kojoj je, sutradan, Prvi krajiški korpus izvjesio Mladićev stožer da je "150 ekstremista ubijeno u borbi".

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Kopirati
Drag cursor here to close