Još članova posade

Nakon nesreće Germanwingsa namenuta nova pravila

Vijesti / Flash | 27. 03. 2015. u 15:31 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijske zračne vlasti Austro Control su u petak nametnule obvezu nazočnosti dva člana posade u pilotskoj kabini u tijeku trajanja cijelog leta nakon nesreće aviona Germanwingsa, priopćilo je ministarstvo prometa.

Mjera stupa na snagu "odmah", precizirala je za novinsku agenciju AFP glasnogovornica Andrea Heigl. "Željeli bismo da ubrzo bude usvojena i europska regulativa", naglasila je ona.

Praktično, regulativa Austro Controla je nametnuta samo dvjema austrijskim kompanijama, Austrian Airlines i Flyniki, ograncima njemačkih grupa Lufthansa i Air Berlin.

U četvrtak je nekoliko kompanija iz drugih zemalja, Kanade, priopćilo da će uvesti takvu mjeru. Njemačka federacija za zračni sektor (BDL) je također priopćila kako želi u budućnosti nametnuti takvo pravilo.

U petak, mala kompanija iz Letonije AirBaltik je također priopćila da će nametnuti obvezu stalne nazočnosti dva člana posade u pilotskoj kabini.

Cilj je da se izbjegne da se jedan pilot nađe sam u pilotskoj kabini i uništi svoj avion u samoubilačkom nagonu, što je najvjerovatniji scenarij nesreće aviona A320 u kojem je život izgubilo 150 osoba na jugu Francuske.

Dvije najveće japanske zračne kompanije ANA i JAL su u petak priopćile novinskoj agenciji AFP da ne planiraju takvu mjeru u ovoj fazi, propisi to ne zahtijevaju.

Kopirati
Drag cursor here to close