Trebižat raste

Na Trebižatu proglašene redovne mjere zaštite od poplava

Vijesti / Flash | 19. 01. 2015. u 09:23 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na Trebižatu su proglašene redovne mjere od poplava jer vodostaj iznosi 306 centimetara i malo je veći od graničnog koji iznosi 280 centimetara'', rečeno je za Bljesak.info iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

Što se tiče Mostara, vodostaj iznosi 562 centimetara što, kako kažu iz Agencije, nije alarmantno.

''Uzvodno od Konjica, Neretva ima povećanje vodostaja, ali to nije nešto što prijeti poplavama. S obzirom da se očekuje poboljšanje vremenskih uvjeta, ne očekujemo da će biti alarmantnih mjera'', naveli su iz Agencije i dodali kako je Akumulacija Jablanica dosta iznad prosjeka te da se akumulacija ''pomalo puni, a kompenzira se uzvodni dio''.

Iz Agencije navode kako je u protekla 24 sata palo 80 litara kiše po metru četvornom, ali kako se u sljedećem razdoblju očekuje poboljšanje vremena, pa samim tim i postupno smanjenje vodostaja, te vjeruju kako neće biti alarmantnih situacija.

''Pritoke su malo veće, s istoka nema značajnijih doticaja s područja Popova Polja. Karaotok miruje i nema nekih enormnih povećanja'', naveli su.

Inače, danas su u Kantonu Sarajevo zabilježena izlijevanja rijeka i pritoka, ali nadležni kažu kako za sada nema opasnosti od većih poplava.

Inače, Savez Gorskih Službi Spašavanja u Bosni i Hercegovini je stavio u pripravnost sve svoje spasilačke službe za slučaj potrebe za intervencijom u poplavama.

''Najave obilnih padavina u sljedećih par dana jasan su signal da je za očekivati veliku opasnost od poplava u Bosni. Rijeka Bosna se već izljeva u Sarajevskom području a vodostaji ostalih rijeka su na kritičnim razinama'', navedeno je iz Saveza uz napomenu kako se spasilačke službe GSSuBiH stavljaju na raspolaganje službama za zaštitu i spašavanje i svim građanima koji su u potrebi za pomoći.

''Sve raspoloživo ljudstvo, opremu i čamce smo stavili u pripravnost te je na raspolaganju 20-tak čamaca preko 90 ljudi u slučaju potrebe'', naveli su iz Saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close