Svjetlo na početku tunela

Mostarska sapunica: Inspektor nije nadležan za reklamni pano

Vijesti / Politika | 21. 11. 2015. u 11:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektor zaštite okoliša zaključio kako ''Zakon o zaštiti okoliša ne regulira materiju utjecaja reflektirajućeg svjetla, odnosno nisu doneseni provedbeni propisi koji reguliraju tu materiju'', tako da ne može uraditi ništa po pitanju reklamnog panoa u Mostaru.

Naime, Goradski odbor Hrvatske republikanske stranke je uputio zahtjev za inspekcijski nadzor reklamnog panoa u Ulici Stjepana Radića, a na navedeni inspekcijski odgovor uputili su žalbu.

''HRS je morao odgovoriti na spomenutu Obavijest iz više razloga. Prvi razlog je taj što smo i mi upoznati kako zakonski nije regulirana tematika svjetlosnog zagađenja, tako da se nismo niti pozivali na to u našoj prijavi. Mi smo se pozivali na one članke Zakona o zaštiti okoliša koji tretiraju kvalitetu standarda života, zaštitu biološke raznolikosti i utjecaja na okoliš'', navodi mostarski HRS te pojašnjava kako su pozvali inspektora za zaštitu okoliša da uvidi smeta li i na koji način utječe na živote žitelja u okolici jako reflektirajuće svjetlo koje dolazi sa panoa.

Stranka ističe kako je inspektor morao ispitati utječe li reklamni pano na ponašanje ptica i životinja u okolici.

''Dovoljno je bilo da je inspektor izišao na teren i upitao nekoga od okolnih žitelja o tome kako reklamni pano utječe na njihovu svakodnevnicu. Da jeste čuo bi iskustva ljudi kojima jaka svjetlost ulazi u domove, kao i slučajeve ulaska ptica u stanove, što se nije nikada ranije događalo, pa se može uzročno povezati sa svjetlom sa panoa, a što nas je i navelo da se pozovemo na ovaj članak zakona. Dakle, sudeći po mišljenju Inspektora za okoliš, netko može usmjeriti reflektor sa stadiona u nečiji stan, ured, kuću ili spavaću sobu, ostaviti ga upaljenog 24 sata na dan, bez ikakve odgovornosti'', navode mostarski republikanci.

 

Kako još jedan od razloga zbog kojeg su morali reagirati navode i to što je ovu obavijest inspektor ''napisao bez poštivanja zakonske procedure upravnog postupka''.

''Inspekcija je dužna reagirati na svaku prijavu, izići na teren ispitati stanje stvari, sačiniti zapisnik, te na osnovu svega toga donijeti rješenje koje sadrži i uputu o pravnom lijeku. Sve to je u ovom slučaju izostalo'', navodi HRS i dodaje kako 23. studenog ističe 30 dana od njihovih prijava za inspekcijski nadzor ne samo reklamnog panoa po pitanju građevinskih i drugih dozvola, nego i po pitanju poštivanja prometnih, sigurnosnih, građevinskih i drugih zakonskih standarda izvođenja građevinskih radova na postavljanju kolektora.

''Ukoliko do tog dana HRS ne dobije rješenje po našim prijavama ići ćemo dalje: prijava za šutnju administracije. Vrlo vjerojatno će doći do toga, tako da će ovo prerasti u jednu vrstu sapunice. Jedno je sigurno, koliko god epizoda bilo, ne odustajemo'', navode republikanci koji su uputili novi dopis mostarskoj Gradskoj upravi u kojem upozoravaju da inspekcijski nadzor nije izvršen u skladu sa zakonom i pozivaju da inspekcija ponovno odradi svoj posao.

Kopirati
Drag cursor here to close