Opet zapelo

Mostarci žele izbore, stranke to ne mogu…

Vijesti / Flash | 22. 07. 2016. u 11:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na sastanku je najviše bilo riječi o određenjima vezanim za središnju zonu Mostara. SDA i SBB su bili stava da ta zona bude izborna jedinica'', rekao je Feni predsjednik Županijskog odbora SDA u Mostaru Edin Mušić i dodao kako je generalni stav sviju strana da bi bilo dobro postići dogovor o održavanju ovogodišnjih lokalnih izbora u tom gradu.

''Suština je da li ćemo se odmaknuti od daytonskih definicija vezanih za Grad Mostar ili nećemo'', naglašava Mušić.

Naime, predstavnici SDA i SBB-a BiH razgovarali su sinoć bilateralno o rješenju za Grad Mostar koje bi eventualno moglo biti ponuđeno u sljedećih nekoliko dana, a podrazumijevalo bi definiciju kako urediti statut Grada te izmjenu Izbornog zakona u skladu s odlukom Ustavnog suda.

Ovaj razgovor SDA-SBB vođen je nakon što su se čelnici dviju stranaka kao i HDZ-a BiH sastali s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack u želji da riješe pitanje održavanja izbora u Mostaru.

Dogovor nije postignut, ali su sudionici izjavili da nisu daleko od rješenja i da će najkasnije za deset dana pokušati postići dogovor.

Iz mostarskog Gradskog odbora HDZ-a BiH nisu željeli komentirati jučerašnje pregovore rekavši kako stoje pri onome što je nakon sastanka rekao predsjednik stranke Dragan Čović, koji je rekao kako su opredijeljeni za to da izbori budu 2. listopada.

''Još jednom smo večeras raspravili sve ideje i prijedloge, uz razlike koje postoje, koje se mogu prevladati određenim političkim dogovorima. Istina, te dogovore smo prokockali u zadnjih šest mjeseci, jer smo ih nekoliko imali. Uvjerenja sam da se mogu napraviti dogovori do lokalnih izbora u krugu ovih stranaka, i moraju se napraviti u ovoj godini. Sve izvan toga neće ići. Možda sam preoptimističan u svemu, ali vjerujem da će izbori biti održani 2. listopada. Ja ću učiniti sve da u naredna dva-tri dana pokušamo naći rješenje'', rekao je Čović.

O sastanku se oglasila i mostarska opozicija, pa je SDP priopćio kako ''etno-demokratske stranke zaokupljene svojim uskim stranačkim interesima nisu u stanju dogovoriti rješenje za Mostar''.

''Postavlja se opravdano pitanje da li HDZ –u i SDA uopće trebaju izbori jer su u dugogodišnjem traženju rješenja za Mostar potrošili stotine milijuna maraka proračunskog novca bez ikakvog nadzora. Priča o tome kako načelnik odjela financija ne potpisuje transakcijske naloge je još jedna u nizu obmana mostarske javnosti. Nije bitno tko potpisuje nalog, već gdje novac ide. Praksa je pokazala da se po tom pitanju dogovori jako brzo i kvalitetno postižu", priopćili su iz Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar.

No, mostarske stranke ipak se, potvrđeno je portalu Bljesak.info, pripremaju za izbore. Većina ih je uvjerena kako će doći do dogovora ''velikih'' stranaka, a ''male'' tvrde kako se sve namjerno tempira kako bi ključni igrači bili u prednosti.

Istodobno, i Središnje izborno povjerenstvo objavilo je kako čeka eventualne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje bi omogućile održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

"Kao središnji organ za provođenje izbora nismo aktivno uključeni u pregovore o Mostaru koji se vode proteklih mjeseci i dana", rekao je predsjednik Povjerenstva Ahmet Šantić.

Građani Mostara, pokazale su to ankete portala Bljesak.info, žele izbore. Od 946 onih koji su sudjelovali u anketi, njih 83 posto izjasnilo se kako želi izbore.

Većina ih, njih 79 posto od 2.605, želi da Mostar jedinstven grad, a većina ih, njih 61 posto od 667, smatra kako OHR treba donijeti rješenje za Mostar jer stranke to ne mogu.

Kopirati
Drag cursor here to close