''Opalili'' ga po džepu

Mostarac na granici pao sa 'škijom': Što se smije unijeti u Hrvatsku?

Vijesti / Flash | 17. 06. 2014. u 07:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marko B. iz Mostara je prije 20-tak dana kilogramom hercegovačkog duhana, popularne škije, želio usrećiti svog kuma, pasioniranog pušača iz Zagreba, na granici između Hrvatske i BiH carinici su ga 'opalili' po novčaniku.

''Želio sam svome kumu pokloniti prvoklasnu škiju kakve nema ni na Kubi'', rekao je Marko za Večernji list. No, u tomu ga je spriječila policija na granici i uz to ga 'opalila' po džepu.

Inače, prema postojećem Zakonu Republike Hrvatske unos osobne prtljage, a duhan je predmet osobne prtljage, oslobođen je od plaćanja carine pri unosu u Republiku Hrvatsku.

Prema Zakonu u okviru osobne prtljage, bez plaćanja carine, mogu se unijeti duhan i duhanski proizvodi: do 200 cigareta ili 100 cigarilosa (cigare težine do 3 g po komadu) ili 50 cigara ili 250 g duhana za pušenje, odnosno, srazmjerna kombinaciju navedenih količina duhanskih proizvoda.

Za alkohol i žestoka pića također vrijede posebni propisi. Naime, u Hrvatsku je moguće unijeti bez plaćanja carine alkohol i alkoholna pića i to: destilirana i žestoka alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 %, etilni alkohol s udjelom alkohola od 80 % i više(1 litra) ili destilirana i žestoka alkoholna pića, aperitivi iz vina ili alkohola i slična pića s udjelom alkohola 22 % i manje te pjenušava i desertna vina do 2 litre te ostalo vino (2 litre), odnosno, odgovarajuća srazmjerna kombinacija količine navedenih pića.

Također, bez plaćanja carine u Hrvatsku je moguće unijeti parfeme do 50 ml i toaletne vode do 25 ml, lijekove i medicinski proizvode u količini neophodnoj za putnikove osobne potrebe uz predočenje povijest bolesti, te najviše jedno pakovanje homeopatskih proizvoda. Homeopatski proizvodi su inače čajevi, tinkture, kapljice, ampule, kapsule, masti, te kreme.

Kopirati
Drag cursor here to close