Bešlić za Večernjak

Mostar se gradi, popločava i ozelenjava

Vijesti / Politika | 25. 08. 2014. u 13:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U tijeku je realizacija projekta lijevog obalnog i desnog obalnog kolektora, realizira se sanacija škola, nastavljena je nova faza na kopu Vihovići, završetak prometnice s vrha avenije do Titove ulice, njezina semaforizacija, puštanje u pogon suvremenog pogona za reciklažu otpada na Uborku, projekti ozelenjavanja u gradskim parkovima, demolicija bespravno izgrađenih objekata, nastavak popločavanja avenije i Ulice kralja Tvrtka, kao i niz još drugih manjih projekata'', izjavio je u intervjuu za Večernji list gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić govoreći o tomu kako se grad, unatoč nepostojanju Gradskog vijeća, ipak miče s mjesta.

Bešlić je rekao kako je prioritet realizacija projekta na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, koji je dio cjelovitog projekta sanacije i proširenja kanalizacijske mreže grada Mostara.

Nema tenzija

''Izvedeni su svi pripremni radovi sukladno načelnom odobrenju za građenje, od raščišćavanja terena, ograđivanja lokacije, terenskih i laboratorijskih ispitivanja geomehaničkih karakteristika tla, izvršeno je postavljanje objekata sukladno glavnom projektu i odobrenju za građenje postrojenja za preradu otpadnih voda. Završeni su pripremni i zemljani radovi te je započeo rad na izgradnji građevinskih jama za objekte'', rekao je Bešlić i dodao kako je rok za završetak projekta tri godine.

Bešlić je rekao kako se u Mostaru se ''još uvijek koliko toliko gradi i radi, isplaćuju se plaće svim proračunskim korisnicima''.

''Imali smo sreće da nas ove godine nisu pogodile, hvala Bogu, elementarne nepogode. Nema previše političkih, socijalnih, i što je važno, nacionalnih tenzija. Ono što je svakako ostavilo traga, a možda kreatori onog kaosa, i nasilnih prosvjeda i paljenja nisu ni svjesni, jesu događaji s početka veljače. Te posljedice će se još, nažalost, zadugo osjećati. Sve štete još uvijek nisu zbrojene, kako financijske tako i one druge. To nas je, ipak, vratilo unatrag", rekao je Bešlić.

Kaže kako Gradska uprava redovito servisira svoje obveze, kako isplaćuje plaće zaposlenicima te da je u ovoj godini isplaćeno osam plaća.

Mostar žrtva i talac

''Proračun je donesen, znate i vi i građani kako i kada. Nažalost, Mostar je po tome specifičan, a to nije volja ili izbor građana Mostara, nego se to nameće od određenih političkih krugova i pojedinih dijelova međunarodne zajednice koja ne želi riješiti i ne shvaća probleme Mostara. Skoro 20 godina nakon rata od njega se pravi grad slučaj'', rekao je mostarski gradonačelnik dodavši kako je Mostar žrtva i talac neriješenih odnosa u BiH i prije svega u Federaciji, i međunarodne zajednice.

''Nadam se da će se izbori u Mostaru, ipak, održati prije 2016.. Iako sam ja po prirodi optimist, nije za očekivati da će se nešto preko noći promijeniti, ali treba težiti promjenama i u tom pravcu raditi. Jer, očito postoje i oni kojima je to cilj, koji na račun Mostara ostvaruju svoje političke ciljeve, osobne interese, pa i neke druge koji im ne služe na čast. Mostar, građanke i građani to nisu zaslužili. Naprotiv, toliko smo svi ovdje veliku cijenu platili, a i danas svi ispaštamo'', rekao je Bešlić za Večernji list.

Bešlić kaže da Mostar nije podijeljen grad te da ''skoro da i nemamo nikakvih međunacionalnih incidenata''.

Jedini višenacionalni grad

''Mostar je praktično jedini višenacionalni grad u BiH, gledajući u okviru prijeratnih parametara. Tako da ni odgovor na to pitanje ne može biti samo s da ili ne. Mislim da je to pitanje pomalo deplasirano. Mostar je podijeljen u onom smislu da neki građani dobro, neki loše žive i time se više trebamo pozabaviti, ali, nažalost, i to će se teško riješiti bez političkih preduvjeta. U javnosti se u posljednje vrijeme puno špekuliralo o mogućnostima njegove podjele. Ja osobno ne želim podjelu, već da svi ovdje živimo boreći se za bolje sutra svima nama", kazao je Bešlić.

Bešlić je govorio i o javnim poduzećima te je rekao kako nema ovlasti nad njima i da se odgovornost treba tražiti u menadžmentu i upravi svakog javnog poduzeća.

"Ta poduzeća imaju svoje direktore, imaju menadžment koji je plaćen za svoj posao, imaju svoje nadzorne i upravne odbore kojima odgovaraju, imaju građane kao korisnike njihovih usluga i naravno Gradsko vijeće, dok je funkcioniralo, kome se podnosi izvješće za svoj rad. Gradonačelnik je samo jedna karika u tom lancu odgovornosti. Odgovornost je, prije svega, na menadžmentu i upravi svakog javnog poduzeća. Veliki je problem što ne postoji Gradsko vijeće jer se ne mogu imenovati novi ljude u ta javna poduzeća, i to je također veliki problem", kaže Bešlić Večernjem listu.

Kopirati
Drag cursor here to close