Vojvodina ne miruje

Molotovljevim koktelom na džamiju

Vijesti / Flash | 19. 10. 2014. u 15:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nešto poslije 3 sata u noći sa subore na nedjelju, prema za sada neutvrđenim okolnostima došlo je do oštećenja garažnog dijela na pomoćnom objektu Mudžahir džamije u Subotici, pišu beogradski mediji.

Oštećenja su nastala uslijed djelovanja vatre, za koju postoje dokazi da je podmetnuta, a da su je izazvale dvije za sada neidentificirane osobe. Vjerski objekat posjeduje video nazor i policija je već pregledala zapise, utvrdila činjenice i sprovela određene korake u nadi da će se vrlo brzo otkriti počinitelji ovog nemilog događaja. Na licu mjesta bila je i vatrogasna služba koja je konstatirala da nema daljih opasnosnosti od reaktivacije požara, prenosi Subotica.com.

Na osnovu pregleda video nadzora vide se dvije osobe koje podmeću požar, a koji je kako se neslužbeno saznaje ugasio netko od prolaznika, ili susjeda, pošto su se na licu mjesta vidjeli tragovi vode. Stanovnici ovog vjerskog objekta su štetu primjetili tek jutros oko 5 sati, kad su i pozvali policiju. Incident koji sluti na podmetanje požara uslijed nedavnih događanja na nogometnoj utakmici Srbije i Albanije naišao je na osudu susjeda i prolaznika koji su bili zgroženi ovakvom vrstom vandalizma, iako još uvijek nisu u potpunosti jasne sve okolnosti, piše Subotica.com.

Materijalna šteta nije velika, ali svakako unosi nemir među tradicionalno dobre međunacionalne međuljudske odnose u ovom gradu. U izjavi za site subotica.com imam Mudžahir džamije Selmo Dreković potvrdio je da je ovaj objekat tijekom noći bio napadnut od strane za sada nepoznatih vandala, ali da se i pored toga osjeća sigurno i ima povjerenja u nadležne organe, za koje vjeruje da će poduzeti neophodne mjere.

Osim napada na džamiju u Subotici, izvršen je i napad na slastičarnicu u Novom Sadu. Slastičarnicu "Telep" u Ulici Jožefa Atile u Novom Sadu sinoć je kamenovala grupa od tri mladića, piše 021.rs. Oko 2 sata ujutro, nepoznati mladići su polupali sva stakla i napravili materijalnu štetu vlasniku A. Rašitiju, za kojeg su vjerovali da je albanskog porijekla.

Vlasnici ove slastičarnice nisu albanskog porijekla, poput vlasnika pekarnica koje su nedavno napadnute, a zet vlasnika koji se nalazio na licu mjesta, Redžep Ć. rekao je da nikoga ne mogu kriviti za ovaj napad, te da je šteta napravljena.

Po riječima Imama subotičke Džamije ovo je prvi incident na ovom vjerskom objektu u posljednjih nekoliko dana, odnosno nakon nogometne utakmice između Srbije i Albanije. Ipak, navodi Imam, prije nekoliko mjeseci zabilježeno je ispisivanje navijačkog grafita, ali to je ubrzo uklonjeno.

Ovaj vjerski objekat rano poslijepodne je posjetio i gradonačelnik Subotice Jene Maglai koji je osudio vandalsko ponašanje i zatražio od istražnih organa da poduzmu sve neophodne korake kako bi se otkrili počinitelji, ali i i apelirao na sugrađane da ne ispoljavaju revanšizam ili na bilo koji drugi način ugrožavaju objekte ili živote drugih sugrađana, navodi Subotica.com.

"Policija intenzivno radi na utvrđivanju svih okolnosti i pronalaženju počinitelja. Nećemo tolerirati da se bilo tko u našem gradu osjeća nesigurnim, bez obzira koje je vjerske ili nacionalne pripadnosti. Ovo je jedan vrlo žalostan događaj, sa druge strane veoma opasan za našu zajednicu koja je višenacionalna, višekonfesionalna", izjavio je Maglai i dodao da je prethodnih dana u dogovoru sa policijom pojačana kontrola i obilazak objekata i lokacija koje su procijenili da mogu biti ugroženi.

"Oštro osuđujemo ovakav vandalizam i poručujem da svatko u Subotici treba da se osjeća sigurnim. Očekujem da počinitelji budu pronađeni i procesuirani jer će to biti primjer svima ostalima", istaknuo je Maglai. "Policija od momenta saznanja, a nakon sprovedenog očevida, intenzivno poduzima mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog događaja i otkrivanju počinitelja. Pripadnici policije poduzimaju i sve neophodne radnje na preventivnoj zaštiti imovine i slobode prava i života svih građana Subotice, postupajući prema svim građanima jednako bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost", izjavio je Igor Velimirović, zamjenik načelnika odjeljenja policije, prenosi Subotica.com.

Incident je osudio i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, a najavljeno je da će ovim povodom u Suboticu večeras doći i poglavar Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud ef. Dudić. Kako je dogovoreno poglavar Islamske zajednice u Srbiji u ponedjeljak prijepodne će se sastati sa načelnikom policije u PU Subotica i gradonačelnikom.

Kopirati
Drag cursor here to close