Zbog posljedica na terenu

Mogherini: Strateško partnerstvo EU i Rusije je prekinuto

Vijesti / Flash | 02. 09. 2014. u 12:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Strateško partnerstvo s Rusijom obustavljeno, prije svega zbog volje Rusije i posljedica na terenu", naglasila je novoimenovana visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini je u utorak u Bruxellesu.

''Nitko u EU ne bi "razumski gledano" rekao da u budućnosti ne bi bilo u interesu obje strane da se to partnerstvo obnovi, ali to sad nije slučaj 'zbog opredjeljenja Moskve''', predočila ja Mogerini, predstavljajući program talijanskog predsjedništva EU u Vanjskotrgovinskom odboru Europskog parlamenta.

Mogherini je također naglasila kako ne zna je li ovom izjavom dala jasan odgovor na to je li 'proruska' ili 'anti-ruska'", no najavila je kako će do kraja tjedna biti pripremljene nove financijske sankcije, zabrana isporuke oružja, tehnologije, kao i stavljanje novih ruskih dužnosnika na popis zabrane putovanja u EU.

Mogerini je 30. kolovoza na zasjedanju vođa EU imenovana za novu visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku Unije, iako su naročito Poljska i baltičke zemlje prethodno iznosile tvrdnje da je šefica talijanske diplomacije "proruski nastrojena" zato što je putovala u Moskvu, prenosi Beta.

Podsjećamo, Mogerini je u ponedjeljak  izjavila da je politika ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini rezultirala ekonomskim sankcijama koje štete njegovom vlastitom narodu.

Kopirati
Drag cursor here to close