Lansiranje rakete

Mogherini: Sjeverna Koreja izravno krši međunarodne obaveze

Vijesti / Flash | 07. 02. 2016. u 18:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK) izvela je danas lansiranje rakete pomoću tehnologije balističkih projektila danas i to je još jedno izravno i teško kršenje međunarodnih obaveza, kao što je navedeno u nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a'', izjavila je visoka predstavnica EU za sigurnost i vanjsku politiku Federica Mogherini.

Ocijenila je kako je ovaj događaj uslijedi nakon opasne i ilegalne nuklearne probe od strane DPRK 6. siječnja 2016. Smatra da ovakve aktivnosti predstavljaju izravnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti u regiji i šire, a dodatno pogoršavaju napetosti na Korejskom Poluotoku na štetu svih.

''DPR Koreja mora se ponašati u skladu sa svojim međunarodnim obavezama i napustiti svoje programe za razvoj balističkih projektila, nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje u na cjelovit, dokaziv i nepovratan način.

DPR Koreja se mora suzdržati od poduzimanja bilo kakvih radnji koje bi mogle dodatno povećati regionalne napetosti i apeliran još jednom na DPRK da se uključi u vjerodostojan i smislen dijalog s međunarodnom zajednicom, posebno u okviru razgovora šest strana.

Europska unija je u bliskom kontaktu sa svim svojim partnerima, a mi ćemo raditi s Vijećem sigurnosti UN-a, koji će zasijedati kasnije danas na izvanrednoj sjednici, kako bi se zauzeo stav po ovom pitanju'', navela je Mogherini.

Kopirati
Drag cursor here to close