neviđeno

Mobbing u Srbiji: Radnicima ne daju na WC, pa moraju nositi pelene

Vijesti / Flash | 30. 04. 2016. u 16:32 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici leskovačke tvrtke "Yura", čiji vlasnik je južnokorejska tvrtka, požalili su se da im poslodavci ne daju da odlaze u toalet, već da moraju nositi pelene, kako bi što više vremena provodili na radnom mjestu. Radnici se žale na stalni mobbing koji nad njima provode poslodavci. Tako se radnice žale da ih u toaletu snimaju "sprijeda i straga", da su neki radnici za kaznu isprebijani željeznim motkama, a navodno je bilo i seksualnog napastovanja radnica, pa čak i silovanja.

Prema nekim svjedočenjima u tvornici se pojavljuju neobične bolesti, ljudi se žale na gubitak  tjelesne težine i otpadanje kose. To je, kažu, posljedica udisanja mišomora. Radnici tvrde da su kabeli u postrojenju posuti tim otrovom, kako bi se sačuvali od mišjeg grickanja.

Zaposleni u "Yuri" obustavili su u utorak rad na 15 minuta jer im poslodavci nisu dali slobodan dan na pravoslavni Uskrs koji se obilježava u nedjelju. Isto se dogodilo kad im početkom godine nisu dali slobodno za Badnjak.

Aleksandar Barton iz regionalnog centra "Mobing", čija je kancelarija zadužena za radnike leskovačke, "Yure", izjavio je za medije da se vodi nekoliko sporova vezanih za slučajeve mobinga u toj tvrtci.

I sindikalni aktivist Željko Vasiljević kaže da Sindikat već pet godina vodi bitku s "Yurom" zbog zlostavljanja radnika.

‘’Očekujem od tužiteljstva da se u najskorije vrijeme uključi i provjeri što se događa u "Yuri". Ili je netko izrekao netočne optužbe zbog čega će biti sankcioniran ili su optužbe točne i u tom slučaju netko će morati odgovarati i provesti ozbiljno vrijeme u zatvoru’’, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kopirati
Drag cursor here to close