Pritisak branitelja

Ministar branitelja RH Predrag Matić neće dati ostavku

Vijesti / Flash | 30. 10. 2014. u 13:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar branitelja RH Predrag Matić ponovno je danas poručio da neće dati ostavku, a branitelje koji već jedanaesti dan prosvjeduju tražeći njegovu smjenu pozvao na razgovor ističući kako nema alternative dijalogu.

"Oni su bivši branitelji, ratnici i znaju da poslije rata dolaze pregovori i razgovori", izjavio je Matić novinarima u Uredu predsjednika dodavši da su braniteljima njegova vrata otvorena danonoćno.

Organizatorima prosvjeda pred Ministarstvom branitelja poručio je da preuzimaju odgovornost za sve što se događa i što će se dogoditi na prosvjedu, zapitavši treba li nam još nemilih scena poput smrti braniteljice ili incidenta sa samospaljivanjem.

"Što se tiče moje ostavke, čuli ste sve od predsjednika Vlade. Tri su načina na koji me se može smijeniti - može me smijeniti šef, mogu me smijeniti izbori, a mogu se i sam smijeniti, što bih učinio kada bi stvarno postojali argumenti da sam učinio nešto pogrešno i loše prema braniteljima", rekao je Matić.

Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, kazao je, nikada se nije provodio tako kao u zadnje tri godine, otkada je on ministar.

"Sve u skladu sa zakonom i niša manje i ništa više", rekao je Matić.

Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški pročitao je nakon izlaska iz Hrvatskog sabora, gdje su se predstavnici prosvjednika zadržali jedva petnaestak minuta, proglas u kojem ističu da neće nastaviti razgovore o donošenju Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja dok se ne ispuni zahtjev za smjenama ministra Predraga Matića i njegove zamjenice i pomoćnika, što su okupljeni branitelji popratili pljeskom.

Glogoški je na Markovom trgu pozvao premijera Zorana Milanovića, predsjednika Republike Ivu Josipovića i predsjednika Sabora Josipa Leku da odrede datum i vrijeme kada će, kako je rekao, "šačica ljudi" doći na Trg sv. Marka i Trg bana Josipa Jelačića kako bi im pokazala njihovu snagu i zajedništvo.

"Na njima je odluka. Početkom idućeg tjedna očekujemo da se predsjednici Vlade, Sabora i Republike očituju o našim zahtjevima", rekao je Glogoški braniteljima koji su se nakon toga ponovno uputili ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici.

Kopirati
Drag cursor here to close