Generalna skupština

Meron podnio izvještaj UN-u; ICTY se zatvara do 2017. godine

Vijesti / Flash | 13. 10. 2015. u 18:59

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Theodor Meron danas je predstavio treći godišnji izvještaj o Mehanizmu za međunarodne kaznene sudove (MICT) Generalnoj skupštini UN-a, ističući postignuća Mehanizma u prošloj godini kao i trenutne izazove, priopćeno je u utorak iz Međunarodnih kaznenih sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu (ICTY i ICTR).

Predsjednik Meron izjavio je da "mehanizam stoji na čelu međunarodne pravde, demonstrirajući iz dana u dan da je moguće - uz odgovarajuću organizaciju, infrastrukturu i čelništvo - graditi na lekcijama prvih suvremenih međunarodnih sudova i djelovati efikasno i štedljivo",

Kao primjer, on je naveo da je u prosincu prošle godine, u prvoj presudi po žalbi u okviru Mehanizma, u slučaju Augustin Ngirabatware protiv tužitelja, postupak proveden bez odgoda, usprkos njegovoj složenoj prirodi.

Predsjednik Meron izrazio je uvjerenje da će oslanjanjem na inovativne tehnike upravljanja resursima, Mehanizam biti u stanju da ponovi uspjehe u budućim suđenjima i žalbenim postupcima. Predsjednik se potom okrenuo transferu funkcija s ICTR i ICTY, naglašavajući da je dosadašnji napredak bio značajan i da je sve obavljeno u skladu s rokovima, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Meron je izjavio da će do kraja ove godine Mehanizam preuzeti punu odgovornost za nastavak funkcija ICTR-a, dok će u slučaju ICTY taj proces biti dovršen uz očekivano zatvaranje Tribunala u 2017.

On je također pozvao sve države članice da pomognu tužitelju Mehanizma u privođenju svih preostalih bjegunaca od pravde koje je optužio ICTR, naglašavajući značaj napora da se svi pojedinci smatraju odgovornim za svoja djela.

Pored toga, predsjednik je kazao da prihvaćanje oslobođenih pojedinaca koji nisu u stanju vratiti se u svoje matične zemlje ostaje ključni izazov za međunarodnu pravdu, i zatražio je od svih predstavnika zemalja članica da uspostave vezu s Mehanizmom radi eventualnog prihvata tih ljudi, navodi se u priopćenju.

Zaključujući izvještaj, predsjednik Meron ponovio je zahvalnost zbog podrške međunarodne zajednice, uključujući i zemlje domaćine Mehanizma, Tanzaniju i Nizozemsku, dodajući: "Dok pokušavamo ispuniti svoj mandat na najbolji mogući način, podrška Ujedinjenih naroda i svih njenih članica predstavlja suštinsku osnovu za sve naše napore", priopćeno je u utorak iz ICTR i ICTY.

Kopirati
Drag cursor here to close