Sud za bivšu Jugoslaviju

Meron: Mandat MKSJ završava u 2017. godini

Vijesti / Flash | 13. 10. 2015. u 17:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron danas je predstavio 22. godišnji izvještaj Međunarodnog suda Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, priopćeno je u utorak iz MKSJ.

Predsjednik Meron izvijestio je o značajnom napretku koji je Međunarodni sud ostvario u cilju okončanja posljednjih postupaka koji se vode pred njim. Napomenuo je da je MKSJ ove godine već izrekao dvije velike presude po žalbi - u predmetu Popović i drugi, kojim je obuhvaćeno šest žalitelja, i u postupku protiv Zdravka Tolimira, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Meron očekuje da će presuda po žalbi u predmetu Stanišić i Simatović biti izrečena do kraja 2015. godine, što znači da će početkom 2016. godine biti samo četiri prvostupanjska i dva drugostupanjska postupka.

Očekuje se da će dva prvostupanjska postupka biti okončana u prvom tromjesečju sljedeće godine, jedan prvostupanjski i jedan drugostupanjski postupak do kraja 2016. godine, i da će posljednja dva postupka pred MKSJ biti okončana prije kraja 2017. godine.

Shodno tome, predsjednik je potvrdio kako se očekuje da MKSJ okonča svoj mandat 2017. godine. Objasnio je da je aktualno smanjenje broja zaposlenih na Međunarodnom sudu ostavilo utjecaja na moral zaposlenih i nastavlja da predstavlja izazov efikasnom završetku aktivnosti Međunarodnog suda, priopćeno je iz MKSJ.

Predsjednik Meron naglasio je da rješavanje tih pitanja predstavlja najvažniji prioritet. Napomenuo je da je poduzeo niz mjera kako bi sucima stavio na raspolaganje sve resurse da bi na njihovim predmetima radio optimalan broj zaposlenih, odgovorilo na izazove koje postavlja odlazak zaposlenih, te kako bi odgađanja u izricanju presuda sveo na najmanju moguću mjeru.

Kopirati
Drag cursor here to close