katalonija ne odustaje

Madrid zabranio referendum o nezavisnosti

Vijesti / Flash | 09. 04. 2014. u 07:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski parlament odbacio je velikom većinom glasova zahtjev za održavanjem referenduma o nezavisnosti Katalonije, a predsjednik te autonomne pokrajine Artur Mas poručio je kako to neće zaustaviti njihove planove da referendum održe 9. studenog.

''Neki će htjeti ovo predstaviti kao kraj tog pitanja, ali kao predsjednik Katalonije kažem im da ovo nije kraj''

Nakon sedmosatne rasprave u utorak navečer, protiv katalonske peticije za održavanjem referenduma o osamostaljenju glasovalo je 299 zastupnika, 47 ih je bilo za, a jedan suzdržan.

''Oni se boje glasovanja Katalonaca. Neki će htjeti ovo predstaviti kao kraj tog pitanja, ali kao predsjednik Katalonije kažem im da ovo nije kraj'', poručio je Mas u govoru na katalonskom jeziku nakon što je parlament odbio zahtjev.

Najavio je da će katalonske institucije tražiti druge legalne puteve kako bi provele referendumsko izjašnjavanje na kojem bi Španjolci odgovarali na dva pitanja ''Želite li da Katalonija postane država?'' i ako da ''Želite li da ta država bude neovisna''.

Bogata sjeveroistočna pokrajina od 7,5 milijuna ljudi ili 16 posto ukupnog stanovništva Španjolske čini petinu gospodarstva kraljevine. Svojim težnjama za odcjepljenjem zadaje glavobolju premijeru Marianu Rajoyu koji se bori s visokom nezaposlenošću i posljedicama duboke recesije.

Španjolska vlada u Madridu tvrdi da je odluka o samoodređenju neprimjenjiva na Kataloniju jer ta pokrajina nije kolonija i ne trpi kršenja prava. Nadalje, španjolski Ustavni sud presudio je lani da bi jednostrano održani referendum o proglašenju neovisnosti bio neustavan.

Stotine tisuća Katalonaca masovnim su se skupovima izjasnili za neovisnost. Ankete govore da polovica Katalonaca želi neovisnost, no daleko veći broj njih želi svoje pravo da se o tome izjasni, piše Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close