Dragan Lukač

Prosvjedi u Banja Luci: Policiji prijavljena dva mitinga 14. svibnja

Vijesti / Flash | 04. 05. 2016. u 13:17 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je policija primila dva zahtjeva za održavanje dva mitinga u Banja Luci 14. svibnja, te da će eventualno zabranjivanje biti predmet budućih procjena. Lukač je rekao da će biti procijenjeno koliko će policijskih službenika biti angažirano na tim događajima, što ovisi od broja ljudi i namjera zbog kojih dolaze.

"Ne preporučujem nikome da dolazi s lošim namjerama u Banja Luku, jer nećemo dozvoliti da se u Banja Luci dogodi bilo što loše, da netko razvaljuje grad, pravi određene sukobe ili slično", rekao je Lukač i poručio da će svi sa takvim namjerama biti sankcionirani. Lukač je naveo da dozvolu za zauzimanje javne površine daje Gradska uprava, javlja Srna.

Na pitanje je li Ministarstvo unutarnjih poslova spremno kada je riječ o osiguranju događaja otvaranja džamije Ferhadije u Banja Luci u subotu, 7. svibnja, Lukač je rekao da će biti angažirano više od 1.000 policajaca, da će centar grada biti zatvoren i da će svi koji ulaze u taj prostor biti kontrolirani. "Namjera nam je da to bude veoma dobro osigurano, maksimalno sigurno", zaključio je Lukač.

Podsjetimo, Savez za promjene u kojem su SDS Mladena Bosića, PDP Mladena Ivanića i Branislava Borenovića i NDP Dragana Čavića, zakazao je prosvjede protiv predsjednika RS i njegovog režima.

Savez za promjene je od predsjednika RS-a su zatražili da podnese ostavku, te raspiše prijevremene predsjedničke i parlamentarne, zajedno s lokalnim izborima zbog teškog ekonomsko-socijalnog stanja u RS-u.

Dodik je na ovo uzvratio da će njegov SNSD istog dana u Banja Luci organizirati kontraprosvjede.

Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u travnju da će, na dan kada opozicija u RS-u bude organizirala prosvjede zbog teškog socijalno-ekonomskog stanja u RS-u, i vlast organizirati kontraprosvjede protiv njih, jer su "izdajnici, koji nisu dobro došli u RS".

Borenović: Prijetnje građanima bruka i sramota SNSD-a

Predsjednik Partije demokratkog progresa (PDP) Branislav Borenović ocijenio je kao sramotnu izjavu generalnog tajnika SNSD-a Luke Petrovića da će "sve koji budu na prosvjedima opozicije, 14. svibnja u Banja Luci smatrati izdajnicima RS-a".

''To su borci, obitelji poginulih, majke, mladi i sram vas bilo Luka Petroviću, Milorade Dodiku i svih vas iz SNSD-a da izdajnicima njih nazivate... Time ste samo izazvali ogroman dodatni revolt građana, vi koji pljačkate RS godinama i odgovorni ste za nestanak tri milijarde KM građana RS-a, te danas likvidirali još jednu banku RS. Neka vas bude sramota, a poručujemo vam da narod i mi ne odustajemo od prosvjeda, jer je to naša odgovornost'', rekao je Borenović na konferenciji za novinare u BanjaLuci.

Borenović ističe da u Savezu za promjene ne odustaju od najavljenog narodnog protesta te da su ih kontaktirali brojni građani, uz podršku da ustraju u mirnom izražavanju nezadovoljstva.

U Savezu za promjene su, kaže, iznenađeni, pa čak i šokirani da je generalni tajnik SNSD-a Luka Petrović danas utvrdio i da su vladajuće stranke dobile odobrenje za kontraproteste 14. svibja.

Kopirati
Drag cursor here to close