Pos'o je dobar

Lipovača pod istragom i zbog prevelikih plaća

Vijesti / Flash | 27. 01. 2015. u 22:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo USK otvorilo je istragu protiv još aktualnog premijera tog kantona Hamdije Lipovače i ministrice financija u Vladi USK Azemine Helić zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Prema informacijama iz ove institucije, njih terete da su sebi i drugim ministrima u vladi, kao i njihovim pomoćnicima, protuzakonito uvećali osnovne plaće, te naknade i paušale za rad u komisijama i drugim tijelima.

U cilju istrage, kako je priopćeno za Nezavisne novine iz Tužiteljstva USK, izuzeta je dokumentacija koja se odnosi na rad Vlade USK u protekloj kalendarskoj godini, kao i zapisnici i stenogrami Vladinih sjednica.

Također su izuzete i sve odluke Vlade koje se odnose na isplate i preraspodjele proračuna USK u 2014. godini. Potvrđeno je da se oduzeta dokumentacija nalazi kod nadležnog tužitelja koji vodi istragu u ovom slučaju, te da će je vještačiti financijski stručnjaci.

Lipovača je kao premijer u 2013. godini primao osnovnu plaću od 3.666 maraka, na koju su mu zaračunavali dodatna primanja, dok je Helićeva primala u 2013. godini osnovnu plaću u iznosu od 3.116 maraka. Kada je Lipovača postao i vršitelj dužnosti ministra policije, osnovna plaća mu je iznosila 4.964 maraka.

Odlazeći premijer imao je na korištenju i "zlatnu karticu" koja se punila iz proračuna USK i iznosila je 50.000 maraka godišnje.

Prema neslužbenim pisanjima banjalučkog lista, njegova mjesečna primanja iznosila su blizu 10.000 maraka.

Lipovača je sredinom siječnja pušten iz pritvora, nakon što je mjesec dana proveo u Kazneno-popravnom zavodu u Bihaću zbog optužnice za pronevjeru sredstava i zloupotrebu položaja prilikom izgradnje sportsko-rekreacionog centra STENS u Bihaću.

 

Kopirati
Drag cursor here to close