potpora

Kurtz u posjeti: Odnosi Austrije i BiH veoma dobri

Vijesti / Flash | 18. 06. 2015. u 12:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović sastao se danas u Sarajevu sa saveznim ministrom za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom, a teme razgovora bile su bilateralna suradnja i politički odnosi između BiH i Austrije, koji su ocijenjeni kao veoma dobri i bez otvorenih pitanja.

Ovom prilikom istaknuto je da ima prostora za unapređenje suradnje u polju ekonomije i u oblasti trgovinske suradnje.Konstatirano je da bi trebalo intenzivirati i raditi na poboljšanju investicijske klime u BiH, jer je Austrija jedan od vodećih partnera u oblasti investiranja u BiH.

Čović i Kurz razgovarali su i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i trenutnim aktivnostima na euroatlanskom putu BiH. Čović je informirao Kurza o daljnjem tijeku na usvajanju programa ekonomskih i socijalnih reformi i agendama koje bi u narednom razdoblju trebale biti usvojene na svim razinama vlasti.

Austrija podržava BiH na euroatlanskom putu

U kontekstu razgovora o euroatlantskom putu BiH, izraženo je očekivanje da će Austrija nastaviti podržavati BiH na tom putu. Kurz je je kazao da se veza između BiH i Austrije zasniva na dobrim međuljudskim odnosima, ali i na dobroj ekonomskoj suradnji. Istaknuo je da su očekivanja od Europske unije (EU) da se u BiH ostvari napredak u oblasti jačanja države i vladavine prava, kao i u oblasti uprave.

Čestitao je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU te kazao da Austrija podržava europski put BiH i očekuje usvajanje reformske agende. U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovao savjetnik Branko Nešković, a uime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, savjetnik Elvir Čamdžić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Zainteresiranost investitora za BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu saveznog ministra za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastiana Kurza. Razgovarali su o poboljšanju suradnje u oblasti gospodarskih, kuturnih, obrazovnih i partnerskih odnosa.

Bilo je riječi i o europskoj perspektivi BiH i zemalja zapadnog Balkana i tom prilikom, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH čvrsto opredijeljena za put ka europskim i NATO integracijama. Suglasili su se da su bilateralni odnosi BiH i Austrije dobri i da ih treba unapređivati.

Ministar Kurtz je rekao da je u BiH veliki broj austrijskih gospodarstvenika i da se i u narednom razdoblju očekuje povećan broj firmi koje žele doći, što ukazuje na zainteresiranost austrijskih investitora da ulažu u Bosnu i Hercegovinu. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su građanima BiH neophodni povoljni krediti za mala i srednja poduzeća kako bi se zaposlili mladi i obrazovani ljudi.

On je istaknuo da Vijeće ministra aktivno radi na poboljšanju poslovne klime i da reforme, između ostalog, i imaju cilj da se poboljšaju odnosi prema stranim investitorima. Razgovarali su i o predstojećem sastanku premijera država zapadnog Balkana koji biti održan u Beču 27. kolovoza 2015. godine i koji će biti posvećen regionalnoj suradnji i infrastrukturnim projektima.

Miran suživot neizostavno moguć

Šefovi diplomacija Bosne i Hercegovine i Austrije, Igor Crnadak i Sebastian Kurz, konstatirali su na današnjem sastanku u Sarajevu da su politički odnosi dviju zemalja više nego dobri, prijateljski, a posebno je značajno što su dobili i ekonomsku nadogradnju.

Kako je naveo ministar Crnadak, Austrija je jedan od najvećih investitora u BiH, a izvoz iz naše zemlje u Austriju prošle godine je dostigao 400 milijuna eura. Također, u BiH djeluje oko 550 austrijskih firmi. Zato je razgovarano kako još više približiti poslovne zajednice da ove brojke budu i veće.

Crnadak je iskoristio priliku da zahvali austrijskom kolegi na velikoj i brzoj reakciji Austrije nakon što su prošle godine velike poplave pogodile neke bh. gradove. To je bio težak period za pogođene gradove, ali je pokazano prijateljstvo dviju zemalja.

Razgovarano je i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH u procesu europskih integracija u kontekstu novog europskog pristupa. Crnadak očekuje da se u narednim tjednima postigne dogovor i o reformnoj agendi i da "počnemo raditi". Nakon toga inicijative i zakone trebaju usvajati entitetske i državne vlade i parlamenti.

Crnadak je naglasio važnost austrijske uloge u novom europskom pristupu i očekuje da će BiH potvrditi povratak na europski put, usaglasiti reforme, te da će i europski komesar Johannes Hahn posjetiti BiH. Razgovarano je i o bečkom samitu zakazanom za 27. kolovoza, za koji Crnadak kaže da je jedan od najvažnijih događaja za BiH u ovoj godini. Na tom skupu očekuje verifikaciju važnih infrastrukturnih projekata u regiji te da regija ide u budućnost s još boljim odnosima.

Austrijski ministar vanjskih poslova je izrazio podršku svoje zemlje europskom putu BiH, posebno u svjetlu nove inicijative čiji je akcent na ekonomskim i socijalnim pitanjima. Međutim, vijesti iz BiH proteklih tjedana "nisu nas obradovale", ali ono što još postoji jeste nužnost da se ono što se očekuje u sklopu europske agende uradi što prije i nastavi europski put BiH, upozorio je Kurz.

Kurz, koji je ujedno i ministar integracija, govorio je i o važnosti mirnog suživota, koji je "neizostavno moguć", u kontekstu borbe protiv terorističke organizacije Islamska država, gdje je došlo do snažne zloupotrebe religije. Naveo je da se 5.000 ljudi iz Europe upustilo u terorističke aktivnosti vezane za djelovanje Islamske države te naglasio važnost zajedničkog suprotstavljanja radikalizmu.

Istaknuo je da Europa treba islam europske orijentacije, upravno onakav kakav je u BiH: umjeren i prakticiran na europski način.Odgovarajući na novinarsko pitanje da prokomentira različita viđenja predložene rezolucije o Srebrenici, rekao je da je 20. godišnjica ovog povijesnog događaja nešto sa čim se treba suočiti, da treba gledati u prošlost, ali da težište treba biti ka pomirenju.

Također je prokomentirao mogućnost ustavnih promjena u BiH, rekavši da je Dayton donio mir, ali ne i funkcionalan sustav. Uvjeren je da u kontekstu reformi na kojima se sada radi ne treba izgubiti iz vida da na duži rok treba razgovarati i o ustavnim promjenama da bi sustav postao funkcionalniji.

Kopirati
Drag cursor here to close