Intervju

Kurteš: U Federaciji prvi put uspostavljena operativna i financijska neovisnost policije

Vijesti / Flash | 25. 07. 2014. u 11:19 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH 18. lipnja prestao je da važi stari Zakon o unutarnjim poslovima, kada je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio novi Zakon o unutarnjim poslovima FBiH, kao najvažniji sistemski zakon za oblast unutarnjih poslova, usuglašen s međunarodnim standardima. Na istoj sjednici, usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o matičnim knjigama koji je, također, pripremilo Federalno ministarstvo unutarnjih poslova.

Tim povodom u intervjuu za Agenciju FENA federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš govori o ovim zakonima, problemima s kojim se susretao u procesu njihovog donošenja, kao i pogodnostima koji će se ostvariti njihovom primjenom u praksi.

- Novim Zakonom o unutarnjim poslovima FBiH, operativna samostalnost i financijska neovisnost Federalne uprave policije, kao operativne policijske agencije u sastavu ministarstva kojem sam na čelu, postaje, prvi put, eksplicite propisana zakonska kategorija. Ovaj zakon jasno i precizno štiti policiju, a direktoru Federalne uprave policije garantira samostalnost u radu, štiti ga od bilo kakvog ili bilo čijeg pritiska, omogućava mu vođenje kadrovske politike, planiranje policijskih aktivnosti i realizaciju tih planova samostalno i bez obaveze konsultacija s bilo kim, kao i potpuno samostalno raspolaganje budžetom Federalne uprave policije. To svakako predstavlja najznačajnije dostignuće ovog zakonskog rješenja i na to sam ponosan, kao ministar, ali i kao dugogodišnji policajac - ističe Kurteš.

- Prema starom zakonu, jedini zakonski titular ovlašten za smjenu direktora Federalne uprave policije je bio Neovisni odbor, i to zbog tri moguća razloga: Prvo, ukoliko Parlament Federacije, Vlada Federacije ili ministar, Neovisnom odboru podnesu prijedlog za smjenu direktora. Kada, odnosno zbog čega taj prijedlog može biti podnesen - nije bilo precizirano. Činjenicom da su Parlament, Vlada ili ministar prijedlog trebali podnositi Neovisnom odboru, kao i zbog toga što razmatranje prijedloga može rezultirati prihvaćanjem ali i odbijanjem istog, potpuno je jasno da stari zakon Neovisni odbor pozicionira iznad Vlade i Parlamenta.

Preostala dva razloga za smjenu direktora po starom zakonu su bili „dokazani kriminal ili teža povreda radne dužnosti“. Ako znamo da se kriminal smatra dokazanim izricanjem pravosnažne sudske presude kojoj mora prethoditi istraga i sudski postupak, to praktično znači da ovakvo zakonsko rješenje legalizira mogućnost da osoba protiv koje je potvrđena optužnica zbog osnovane sumnje da je počinila krivično djelo, nastavlja rukovoditi policijskim operacijama, sve do pravosnažne sudske presude.

Ovo, složit ćete se, nije bilo logično i nije bilo dobro postavljeno. S tim u vezi, novi zakon predviđa mogućnost da ministar kao eksponent civilne vlasti za oblast unutarnjih poslova u Federaciji BiH, može Vladi podnijeti inicijativu za smjenu direktora policije, ukoliko raspolaže argumentima da rezultati koje je Federalna uprava policije postigla u određenom periodu nisu dovoljno dobri da bi se njima mogla opravdati budžetska sredstva i ostali resursi koje društvo ulaže u policiju. O toj inicijativi odluku donosi Vlada, najviši organ izvršne vlasti u Federaciji BiH, i zaista ne vidim što je tu uopće bilo sporno.

Kao federalni ministar unutarnjih poslova podržavam i uvijek ću podržavati profesionalce koji rade težak, odgovoran i opasan posao da bi kriminalce smjestili tamo gdje im je mjesto. Društvo koje ima ambiciju da se razvija u sigurnom okruženju, tim profesionalcima mora osigurati uvjete za uspješan rad. To, svakako, podrazumijeva angažman zakonodavne vlasti u donošenju zakona koji će činiti kvalitetan okvir unutar koga će policija moći efikasno djelovati, bez bilo čijeg utjecaja ili pritiska, ali unutar kojeg će se nalaziti i instrumenti čijom primjenom će policija biti pod stalnom civilnom kontrolom, kako u oblasti valorizacije postignutih rezultata, tako i onemogućavanju bilo kakvih zloupotreba ovlasti u odnosu na građane. Novi Zakon o unutarnjim poslovima FBiH, sadržava sve te komponente.

Planovi za budućnost

U 2015. godini ćemo u funkciju staviti rezervnu lokaciju server sobe Jedinstvenog središnjeg matičnog registra FBiH koja se nalazi u Mostaru. Obavili smo preliminarne razgovore s predstavnicima Ministarstva lokalne uprave i samouprave u Vladi Republike Srpske i postigli načelnu suglasnost da je potrebno pristupiti uvezivanju registara u FBiH i RS, čime bi se građanima rođenim u Bosni i Hercegovini omogućilo dobivanje izvoda i uvjerenja u oba entiteta i Brčko Distriktu, bez obzira na mjesto boravišta.

Siguran sam da postoje svi preduvjeti da i ovaj posao završimo do konca naredne godine.

Sustav koji smo ustrojili predstavlja osnovu za razvoj e-Govermanta, procesa kojim je građanima u razvijenim zemljama Europe omogućeno da svoje izvode i uvjerenja, ali i osobne dokumenta kao što su osobna iskaznica i putovnica, naruče i dobiju na kućnu adresu. Imajući u vidu da smo temelj za razvoj ovog sustava uradili izuzetno kvalitetno, ne sumnjam da će i ovaj cilj biti dostignut u narednim godinama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close