PRO-Budućnost

Kultura sjećanja je najvažniji instrument

Vijesti / Flash | 24. 07. 2015. u 07:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kultura sjećanja je jedan od najvažnijih instrumenata u izgradnji mira za (post)konfliktnu zajednicu kao što je BiH0'', izjavio je prof. dr. Nerzuk Ćurak na okruglom stolu 'Obrazovanje za mir u tranzicionim društvima', koji je u okviru projekta PRO-Budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) održan u srijedu u Istočnom Novom Sarajevu.

Ćurak je, kao uvodničar okruglog stola, naglasio važnost prisustva velikog broja mladih i žena na okruglom stolu, kao vodeće snage mirovnih inicijativa.

''Kulturu sjećanja ne treba uključiti samo događaje koji se odnose na posljednji rat, nego u jednom transhistorijskom i transnacionalnom smislu treba razvijati odgovorne kulture sjećanja u kojima se kao glavno paradigmatsko načelo pojavljuje sljedeća ideja: možemo li doći do istine na način koji isključuje povlaštene naracije u interpretaciji istorijskih činjenica?'', rekao je.

Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla, organizacije koja u okviru projekta PRO-Budućnost vodi ovu aktivnost, naglasio je da je poseban ton ovom događaju dala iskrenost sudionika u diskusijama, naglašavanje pozitivnih primjera suradnje s općinskim vlastima u Istočnom Novom Sarajevu, u kojima aktivno djeluje projekat PRO-Budućnost.

Pored sudionika iz Istočnog Novog Sarajeva, uglavnom predstavnika nevladinih organizacija i škola, na okruglom stolu su sudjelovali i predstavnici Općine Istočno Novo Sarajevo.

Cilj ovih okruglih stolova je da se otvori još jedan komunikacijski kanal kroz koji se podiže razina društvene svijesti i pojedinačne odgovornosti.

Organizatori, iako svjesni činjenice da se ne mogu brzo očekivati vidljivi rezultati na izgradnji mira, ističu kako jako bitno da se stvori ambijent nemirenja s postojećim stanjem apatije i rezignacije, te da treba afirmirati kulturu dijaloga, uvažavanje i drugačijih stavova.

Razumijevajući da je jedna od najvec´ih prepreka pomirenju u BiH postojanje konkurentnih i međusobno isključujućih političkih i povijesnih narativa o događanjima u proteklom ratu, projekt PRO-Budućnost je zasnovan na pretpostavci da otvaranjem dijaloga, razumijevanjem između ljudi da omoguc´i građanima u 30 ciljnih općina da kroz različite aktivnosti čuju i prihvate postojanje drugačijih političkih i povijesnih priča i omoguc´i ključnim akterima u odabranim općinama da pruže podršku lokalnim inicijativama izgradnje povjerenja.

Kopirati
Drag cursor here to close