kardinal Puljić

Kukanjem ništa nećemo promijeniti

Vijesti / Flash | 22. 12. 2014. u 08:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Puno je toga urušenog u našem društvu, a najviše je urušeno poštenje. Svi se deklariraju kao vjernici, a sve je manje odgovornosti i istinskog poštivanja čovjeka i njegovog života i njegove imovine'', poručio je u intervjuu Dnevnom avazu nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

''Premalo se trudimo da ovu zemlju koju nam je Bog dao zajednički izgrađujemo da bi nam u njoj bilo ljepše. Kriminal i sebičnost isključuju druge pokraj nas te nema izgradnje bolje budućnosti'', rekao je u intervjuu uoči Božića.

Poručio je kako, iako je mnogo sumorne atmosfere u državi, nada postoji te da moramo zajednički izgrađivati ovu zemlju i bolju budućnost.

''Mi, kršćani, Božić doživljavamo kao blagdan očitovane Božje ljubavi. Bog nam je postao tako blizu jer je uzeo ljudsko tijelo i rodio se kao malo dijete. Time je očitovao Božju ljubav prema čovjeku, želeći vratiti i obnoviti dostojanstvo čovjeka. Slaveći Božić, u sebi obnavljamo dostojanstvo čovjeka i otkrivamo tajnu da je čovjek voljeno biće. Tko je otkrio ljubav, otkrio je smisao života. Bez ljubavi čovjek je strašno prazan i gubljen. Zato je poruka Božića ljubav i mir. Bog nam vraća mir u duši opraštajući grijehe onima koji se kaju i odriču grijeha'', kazao je kardinal Puljić.

Upitan u kakvom ozračju ove godine katolici, Hrvati, ali i i ostali građani BiH dočekuju Božić, kazao je da je, nažalost, mnogo sumornog ozračja koje ''krade nadu'' čovjeku.

''Potrebno je shvatiti da mi izgrađujemo tu stvarnost. Pa kada neke ljude izaberemo da nas predstavljaju u vlasti, tražiti od njih odgovornost i zauzetost za sve ljude, a ne samo za svoje interese ili svoju grupu kojoj pripadaju ili stranci koja ga je izgurala na vlast. Zaboravili smo vrijednost i dostojanstvo čovjeka, njegova prava i slobodu. Ako toga nema, onda nema ni demokracije. Kukanjem ništa nećemo promijeniti, nego zauzimanjem, stvarajući istinski bolje sutra'', naglasio je.

Smatra kako je previše je politizacije i isključivosti, da nema vladavine zakona i poštivanja i vrednovanja svakog čovjeka, svakog identiteta i nacionalnog i vjerskog.

''Ovu zemlju treba prihvatiti kao našu, u kojoj imamo jednaka prava. Tko to ne prihvaća, ruši ovu zemlju. Nisam sposoban u nekoliko riječi praviti tako jaku analizu, ali svi se moramo mijenjati prema pozitivnom: i politika, i škola, i obitelji i mediji, a pogotovo moćnici ovoga svijeta'', naveo je kardinal Puljić.

Dodao je kako narod ima vlast kakvu izabere te da ne može kriviti neke druge.

''Ali narod od tih izabranih mora tražiti da se zauzmu jednako za sve, a ne da se samo prepucavaju čija će biti jača i tko će koga nadmudriti u vlasti. Dokle god vlada nadmudrivanje tko ima više vlasti u ovoj zemlji, narod plaća cijenu'', rekao je nadbiskup vrhbosanski.

Kopirati
Drag cursor here to close