Općina

Križ na Zlatištu ne vrijedi bez blagoslova

Vijesti / Flash | 28. 11. 2014. u 11:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština općine Istočni Stari Grad na sjednici 24. prosinca donijela je dva zaključka o pitanju nelegalno postavljenog spomen-obilježja - krsta na Zlatištu, kazao je Agenciji Fena predsjednik Skupštine općine Stevan Sanda.

''U prvom zaključku se navodi da je "Komisija za spomen-obilježja Općine Istočni Stari Grad 5. studenog dostavila obavještenje u kome se kaže da do dana davanja obavještenja nije zaprimila inicijativu za podizanje spomenika na Zlatištu - teritorija općine Istočni Stari Grad u skladu sa zakonom o spomenicima i spomen- obilježjima oslobodilačkih ratova'', kazao je Sanda.

Skupština smatra kako nelegalno postavljeni objekt (bez odobrenja za građenje) i bez blagoslova Srpske pravoslavne crkve ne predstavlja spomen-obilježje, i poziva osobe koje su nelegalno postavile objekt, da ga uklone u skladu sa zakonom.

Nakon uklanjanja nelegalno postavljenog objekta, Skupština je spremna uzeti u razmatranje eventualno podneseni zahtjev Saveza logoraša RS-a za postavljanje spomen-obilježja u znak sjećanja za nastradale žrtve, zaključeno je na Skupštini Općine Istočni Stari Grad.

Drugim zaključkom o rješavanju problema nelegalno postavljenog objekta na Zlatišu, Skupština Općine Istočni Stari Grad, kazao je Sanda, zadužila je načelnika općine da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti nadležnih institucija i pojedinaca koji su kršeći zakon i isključujući u potpunosti nadležnosti koje ima lokalna zajednica, ugrozili sigurnost i razvoj privrede i turizma, a što je izazvalo velike financijske gubitke u društvenom i privatnom sektoru.

Podsjećamo, križ na Zlatištu postavljen je u noći s 20. na 21. rujna i izazvao je brojna negodovanja i rasprave, a skupina mladića iz Sarajeva pokušala je u više navrata uništiti križ. Potom se pojavila inicijativa da se umjesto križa podigne crkva.

Kopirati
Drag cursor here to close