Dubrovnik 2

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike: Ne dozvoliti ekološki zločin u dolini Neretve

Vijesti / Flash | 08. 08. 2012. u 09:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike apelira da država Bosna i Hercegovina spriječi ugrožavanje prirodnog ambijenta u dolini rijeke Neretve namjeravanom gradnjom hidroelektrane "Dubrovnik 2", o čemu su se dogovarali premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Radomir Čačić.

Kongres poziva i europske institucije da zaštite ovaj dio bosanskohercegovačke prirodne baštine.

U priopćenju koje potpisuju Haris Alibašić, predsjednik Kongresa, kao i Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, naglašeno je da bi realizacija Džombićevog i Čačićevog dogovora značila zaslanjivanje delte Neretve, nestanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta s tog područja te upitan opstanak Hutovog blata.

Vode koje prirodno pripadaju slivu Neretve nasilno bi bile prebačene u neki drugi, planirani sliv. Bio bi to ekološki zločin protiv prirode Bosne i Hercegovine, ugrozio bi bh. suverenitet i negirao državnost Bosne i Hercegovine, navedeno je također u priopćenju.

"Svjetski fond za zaštitu divljih životinja je upozorio Hrvatsku i manji entitet u BiH da planirani projekt, bez odgovarajućeg istraživanja, predstavlja ugrožavanje prirodne okoline, divljih životinja i farmi i naveo da će o tome obavijestiti službenike Europske unije i potencijalne ulagače".

Svi dogovori predstavnika manjeg entiteta služe za stvaranje slike o „državnosti entiteta“, čiji je cilj podjela države, a samo je država Bosna i Hercegovina suvereni, internacionalni subjekt i bez nje se ništa ne može odlučiti u ovim pitanjima, naglašavaju potpisnici priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close