zloupotreba položaja

Kaznene prijave protiv Softića i Izetbegovića

Vijesti / Flash | 13. 03. 2017. u 10:40 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodni demokratski pokret (NDP) uputio je danas Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine kaznene prijave protiv prof. dr. Sakiba Softića, kako tvrde iz te stranke, samozvanog agenta Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, i bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, „zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela pokušajem da podnesu zahtjev za reviziju presude kod Međunarodnog suda pravde u Haagu iz spora između Bosne i Hercegovine i SR Jugoslavije koji je okončan 2007.godine“.

"Pravni tim, koji se bavio izradom tužbe, smatra da postoji osnova za sumnju da je Sakib Softić svojim radnjama bez odgovarajućeg institucionalnog ovlaštenja pred Sudom pravde u Hagu počinio kazneno djelo lažnog predstavljanja i neovlaštenog vršenja službene radnje iz člana 369. Kaznenog zakona Federacije BiH – navodi se u priopćenju NDP-a.

Također, smatraju „da postoji osnova za sumnju da je Bakir Izetbegović svojim radnjama u vezi s djelovanjem Sakiba Softića bez odgovarajućeg institucionalnog ovlaštenja pred Sudom pravde u Haagu počinio kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja iz člana 220. Kaznenog zakonika BiH“.

NDP tvrdi da ovo pitanje, od kako je otvoreno, „ima pravni karakter sa ozbiljnim političkim implikacijama zbog čega su se opredjelili da cijela ova situacija bude riješena pravnim sredstvima pred pravosudnim organima BiH, a ne političkim sredstvima“.

"Vjerujući da Tužiteljstvo i Sud BiH imaju obavezu da u svakom pravosudnom predmetu iskažu nepristranost, profesionalnost i efikasnost očekujemo od Tužiteljstva BiH da ovu prijavu uzme u razmatranje u što kraćem roku i da iskaže efikasnost u postupanju jednaku slučajevima koje ovo tužiteljstvo iskazalo u vezi sa održanim referendumom o 'Danu RS-a' iz rujna 2016.godine, kao i u vezi sa učešćem jedinice Oružanih snaga BiH u obilježavanju i slavljenju 'Dana RS-a' 9.siječnja 2017.godine – navodi se u priopćenju NDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close