Imaju dva pitanja

Katalonci na neformalnom "ispitu"

Vijesti / Flash | 09. 11. 2014. u 07:49 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na poziv katalonskog predsjednika Artura Masa, 5,4 milijuna birača Katalonije pozvano je danas odgovoriti na dva pitanja: žele li da Katalonija postane država? Ako da, žele li da bude neovisna država? Riječ je o simboličnom izjašnjavanju kojim žele prikupiti dovoljno glasova da jednu od najsnažnijih španjolskih pokrajina jednoga dana povedu u neovisnost.

Izjašnjavanje je simbolično, jer je Ustavni sud, kojemu se dvaput obratila španjolska vlada, oba puta naredio odgodu referenduma kako bi dobio vremena da se očituje o meritumu predmeta. No službena Barcelona je odlučna, prenosi HRT.

Predsjednik Mas tvrdi da simbolično glasovanje nije protuzakonito, da će ga organizirati volonteri i da se ne radi o referendumu.

Prema anketama, simboličnom glasovanju trebali bi se odazvati zagovornici neovisnosti, a njih je oko 50 posto. Rezultati se očekuju sutra, a Mas je najavio da će zatim pisati španjolskom premijeru, konzervativcu Marianu Rajoyu i predložiti mu da krenu u pregovore. Teme bi bile fiskalni sporazum i pravi referendum na kojem bi se Katalonci i službeno izjasnili o neovisnosti.

Katalonija, jedna od 17 španjolskih pokrajina, uživa široku autonomiju u zemlji od 47 milijuna ljudi. Zakoni jamče jednakost svih Španjolaca, no o nacionalnosti, useljeničkim pitanjima, međunarodnim odnosima, obrani i pravosuđu, valuti, carini, vanjskoj trgovini odlučuje središnja vlada, piše Hina.

Sektori zdravstva, obrazovanja, znanosti, zakon o radu i građansko pravo uređuju se prema općem zakonu, ali pokrajine imaju široku slobodu njihove primjene. Međutim, te su pokrajine nasljednice povijesnih kraljevina i kneževina, pa su neke od njih naslijedile i različite povlastice.

Katalonija, koja u španjolskom BDP-u sudjeluje s približno 20 posto ima najširu autonomiju uz Baskiju, napose u obrazovanju i zdravstvu, čak i vlastitu policiju, ali ne i fiskalnu autonomiju. Katalonske vlasti zato smatraju da su na gubitku jer pokrajina zaradi više nego što dobiva.

Kopirati
Drag cursor here to close