Begići-Bištrani

Kakanj: Poginula četiri rudara

Vijesti / Flash | 13. 10. 2015. u 06:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jami Begići-Bištrani sinoć, jedan sat iza ponoći, u trećoj smjeni dogodila se nesreća u kojoj su četiri rudara smrtno stradala, jedam teže i jedan lakše ozlijeđen.

Slučaj vodi dežurni dežurni tužitelj, a očevid obavlja Federalna rudarska inspekcija.

U trenutku nesreće u jami Begići-Bištrani, Rudnika mrkog uglja Kakanj, nalazilo se 28 rudara i odmah nakon nesreće ostali rudari, njih 24, uključujući i dvojicu ozlijeđenih, su napustili jamu i sigurno izašli izvan jame. Preživjeli rudari sigurno su napustili jamu, priopćeno je jutros iz Uprave Rudnika mrkog uglja "Kakanj" d.o.o. Kakanj.

Trenutno se u jami Begići-Bištrani obavlja očevid Federalne rudarske inspekcije, nakon čega će se znati okolnosti pod kojima je došlo do nesreće.

Prema prvim neslužbenim informacijama do ove tehnološke nesreće je najvjerojatnije došlo usljed, rudarskim rječnikom rečeno do "zarušavanja materijala iz krovine", kojom prilikom se obruši gornji svod rudarskih prostorija.

Više informacija bit će priopćeno nakon izvršenog uviđaja.

Inače, spomenuta jama otvorena je u srpnju 2013. godine, a utvrđene rezerve krovnog ugljenog sloja u iznose 6,5 milijuna tona ugljena, a razvojnim planovima je predviđeno da se ovdje godišnje proizvodi 400 tisuća tona. 

Kopirati
Drag cursor here to close