Bliže Europi

Još jedan povijesni dan za BiH

Vijesti / Flash | 21. 04. 2015. u 06:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon sedam godina potpune blokade i pauze na europskom putu, Bosni i Hercegovini današnjim aktiviranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) ponovo se otvaraju perspektive'', rekao je Mladen Ivanić, predsjedatelj Predsjedništva BiH, u ntervjuu za Dnevni avaz.

Ivanić, dan uoči važne odluke EU kaže kako je to prva konkretna nagrada nakon što su Predsjedništvo BiH, a potom i Parlament BiH usvojili Izjavu o putu BiH k EU.

''To pokazuje da je BiH prisutna u Europi, jer nakon sedam godina potpunog beznađa otvara se nova perspektiva. To se vidjelo i na sastanku 20 ministara vanjkih poslova, Federice Mogherini i Johannesa Hahna sa mnom i s ministrom Igorom Crnatkm. Tako veliki interes odavno nije zabilježen i mislim da je to prilika koju ovog puta trebamo maksimalno iskoristi'', kaže Ivanić.

Po njegovim riječima, obveze koje sada stoje pred bh. institucijama ogledaju se potrebi da se definira program ekonomskih reformi s jedne strane kao naša obveza, a s druge strane motivacija koju vlasti trebaju imati za ulazak u reforme, a to je neka vrsta nagrade ako svoj posao dobro provedemo.

''To je faza koju treba završiti do ljeta i očekuje se da u tome ključnu ulogu imaju predsjedavaći Vijeća ministara i entitetski premijeri i da oni zajedno s Europskom komisijom i međunarodnim financijkim institucijama dogovore program. Ja sam insistirao da je istinski motiv potreba da se podrže proračuni entiteta, jer su oni u ozbiljnim teškoćama i financijska podrška bila bi snažan motiv da se svi uključe u provođenje tih reformi. Obveza nas ključnih političkih ličnosti koje nećemo sudjelovati u formiranju programa reformi jeste da osiguramo tu podršku. Nakon toga treba definirati mehanizam koordinacije i time se ispunjavaju uvjeti da se može aplicirati za kandidatski status. Od nas će ovisiti kada će to biti'', kazao je Ivanić.

Kopirati
Drag cursor here to close