Washington Post

'Jihadi John' je Mohammad Emwazi, londonski musliman iz dobrostojeće obitelji

Vijesti / Flash | 26. 02. 2015. u 21:53 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Jihadi John", maskirani džihadist koji je jedan od glavnih likova na snimkama na kojima pripadnici Islamske države (IS) odrubljuju glave taocima, je Mohammad Emwazi, u Kuvajtu rođeni Britanac iz dobrostojeće obitelji, koji je odrastao u Londonu i diplomirao računalno programiranje, prenosi Reuters informacije iz američkog dnevnika Washington Post.

U videosnimkama koje je objavio IS, džihadist odjeven potpuno u crno, koji vitla nožem i govori britanskim naglaskom, jedan je od onih koji su odrubili glave mnogim taocima iz SAD-a, Velike Britanije, Sirije i drugih zemalja.

Ime John dali su mu taoci, jer su njega i druge Britance iz IS-a prozvali Beatlesima. Jedan drugi džihadist zove se George.

Post navodi kako se smatra da je Emwazi, koji je na snimkama prijetio Zapadu i njegovim političkim vođama, negdje 2012. otputovao u Siriju, gdje se poslije pridružio IS-u.

"Prijatelji i druge osobe upoznate s tim slučajem tvrde da se zove Mohammed Emwazi, Britanac koji je odrastao u zapadnom Londonu i stekao fakultetsku diplomu iz programiranja", navodi Post.

Njegov identitet zasad još nije potvrđen, jer na londonskim adresama na kojima je prijavljen nije bilo nikoga, piše Reuters.

No londonski Međunarodni centar za proučavanje radikalizacije naveo je kako vjeruje da je detaljan Postov tekst točan.

"Nimalo ne sumnjam u to da je Mohammed 'Jihadi John'. Bio mi je poput brata... Siguran sam da je to on", citira američki dnevnik jednog od najbližih Emwazijevih prijatelja.

Post navodi i to da je Emwazi tvrdio da su ga predstavnici britanske službe MI5 pokušali unovačiti. Poslije je navodno pokušao otputovati u Kuvajt, ali su ga na odlasku zadržali pripadnici britanskih službi za borbu protiv terorizma 2010. Zabranjeno mu je da napusti zemlju, no u konačnici je 2012. ipak pronašao način da otputuje u Siriju.

Nakon što se u kolovozu 2014. pojavila video snimka na kojoj maskirani muškarac najprije SAD-u upućuje gnjevne i prijeteće poruke, a potom izvan kadra, po svemu sudeći, odrubljuje glavu Amerikancu Jamesu Foleyu, "Jihadi John" je postao jedna od najtraženijih osoba na svijetu.

Britanske i američke obavještajne službe dobile su naredbu da otkriju gdje se nalazi maskirani muškarac koji je postao simbol brutalnosti IS-a. Različitim tehnikama ispitivanja ušle su mu u trag, ali sigurnosne i obavještajne službe odlučile su ne objaviti njegovo pravo ime iz operativnih razloga.

Britanska vlada i policija informacije o identitetu "Jihadi Johna" nisu željele ni potvrditi ni opovrgnuti, uz objašnjenje da je u tijeku antiteroristička istraga, prenosi Hina.

"Niti potvrđujemo niti opovrgavamo stvari koje se tiču obavještajnih aktivnosti. Neću ulaziti u pojedinosti policijske i sigurnosne istrage koja je u tijeku", rekla je glasnogovornica britanskog premijera Davida Camerona.

"Čim smo vidjeli grozna djela koja čine ti teroristi rekli smo da smo potpuno odlučni počinitelje izvesti pred sud. Policija i sigurnosne službe naporno rade na tome i to želimo postići", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close