Mektić

Jednoglasno: Parlament ozbiljno shvatio problem terorizma

Vijesti / Flash | 10. 12. 2015. u 21:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je u četvrtak navečer, nakon završetka sjednice Zastupničkog doma državnog parlamenta na kojoj je razmatrana Informacija o terorističkom napadu u Rajlovcu izvršenom 18. studenog, kao i ukupnom stanju sigurnosti u BiH, ocijenio da je bila jako dobra rasprava na sjednici.

''Definitivno, cjelokupan Parlament je krajnje ozbiljno shvatio ovaj problem terorizma, prijetnje koje on nosi sa sobom i da je bila rasprava isključivo u tom smjeru, kako da se stvore što bolji uvjeti i što bolje pretpostavke da se i preventivno i represivno može bolje djelovati'', istaknuo je ministar Mektić.

Po njegovim riječima, nije bilo apsolutno nikakvog politikanstva, svi su govorili krajnje otvoreno, detektirali što je to problem, razgovarali o mjerama koje je Ministarstvo sigurnosti ponudilo kao neke hitne mjere koje treba poduzimati u smislu i preventivnog i represivnog djelovanja.

''Mogu reći da je Parlament podržao te zaključke i te mjere bez ijednog glasa protiv. Ovo je nešto što osobno nisam očekivao da će ići ovako i na ovakav način. Ali sad stvarno imam osjećaj da se stvorio jedan ambijent u kome možemo stvoriti neke mehanizme za efikasniju borbu protiv terorizma'', kazao je Mektić novinarima.

Naveo je da nema prijetnji, ''ali da postoji jedna složena situacija u kojoj može eskalirati neki problem''.

''Kažem opet, ima razloga da budemo zabrinuti ovim stanjem i ovom situacijom, ali nema razloga ni za kakav strah, ni za kakvu paniku. Poduzete su sve moguće mjere da zaštitimo i građane i objekte ovdje. Mislim da ćemo s ovim mjerama i planovima koje imamo u vidu, ići k jednom boljem stanju sigurnosti'', ocijenio je ministar Mektić.

Naime, sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je, bez prisustva javnosti, razmatrana Informacija o terorističkom napadu u Rajlovcu završena je oko 21.30 sati.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto je nakon sjednice izjavila novinarima da su na sjednici razmatrali informaciju o stanju sigurnosti, s osvrtom na terorističke napade i zapravo na prevenciju i borbu protiv terorizma.

''Moram reći, kao predsjedavajuća, da sam ugodno iznenađena tijekom sjednice, atmosferom i svim onim što pokazuje, jednostavno, nešto zajedničko u borbi protiv ovog globalnog zla, protiv terorizma. Iz takve jedne rasprave proistekao je određeni broj zaključaka'', navela je Krišto.

Dodala je da su sve te zaključke objedinili i poslali Zajedničkoj komisiji za obranu i sigurnost BiH i zadužili da do sljedeće sjednice Zastupničkog doma Komisija razmotri sve te prijedloge zaključaka i dostavi ih Zastupničkom domu na usvajanje.

Krišto je kazala da ne može govoriti o zaključcima, jer je sjednica bila zatvorena za javnost.

''Sve ono što Dom usvoji bit će javno obznanjeno. Javnost će na vrijeme o svemu tome biti upoznata. Mislim da je ovo pravi put i pravi način danas što smo napravili, što smo zatvorili sjednicu. Rasprava je bila vrlo konstruktivna i sigurno pokazuje pravi put u borbi protiv terorizma'', ocijenila je Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close