rizik

Japan: Erupcija vulkana u blizini nuklearnog reaktora

Vijesti / Flash | 19. 08. 2015. u 09:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku noći s utorka na srijedu primijećena je mala erupcija na planini Sakurajima, na jugozapadu Japana, priopćila je nacionalna meteorološka agencija, a organizacija ekologa Greenpeace traži zbog te činjenice trenutnu obustavu rada nuklearnog reaktora u regiji koji je upravo stavljen u eksploataciju.

Upozorenje na vulkan Sukurajima, u južnoj prefekturi Kagoshima, izdano je 15. kolovoza na 4. stupanj (na ljestvici od 1do 5), zbog iznenadnog oživljavanja vulkana.

''Raste vjerojatnoća na erupciju velikih razmjera'', napisala je agencija na svojoj internetskoj stranici, tražeći od stanovništva koje se nalazi u neposrednoj blizini da se pripremi za odlazak.

Nekoliko desetaka ljudi je već otišlo u skloništa, prema medijima.

Vulkanski otok Sakurajima, koji se uzdiže na 1.117 metara, nastavlja se uz obale Kagoshime, lučkog mjesta s više od 600.000 stanovnika, gotovo hiljadu kilometara jugozapadno od Tokija.

Na 50 kilometara udaljenosti od Sakurajima se nalazi nuklearna centrala Sendai. Jedan od reaktora je stavljen u pogon 11. kolovoza, samo četiri dana prije podizanja upozorenja na vulkan, a ta koincidencija je povećala ljutnju protivnika nuklearnih centrala.

Sendai 1, koji eksploatira kompanija Kyushu Electric Power, trenutno je jedini od 48 reaktora u Japanu koji je u funkciji, nakon što je dobio ''zelena svjetla'' politike i tehnike.

Međutim, Greenpeace upozorava već duže vremena na rizik od vulkana u ovoj regiji.

''Reaktor Sendai 1 mora biti obustavljen zbog povećane vulkanske aktivnosti'', rekao je u srijedu aktivista Greenpeace-a Mamoru Sekiguchi u e-mail upućenom novinskoj agenciji AFP.

''Kyushu Electric i Regulatorna agencija za nuklearnu energiju (NRA) su odlučili ignorirati najgori scenarij velike vulkanske erupcije. Kao što centrala Fukushima nije bila zaštićena od katastrofe 11. ožujka (potres i cunami), centrala Sendai nije spremna suočiti se s vulkanskom nesrećom'', rekao je on.

''Naše analize su pokazale da, čak i da lava ne zahvati centralu, vulkanski pepeo bi mogao izazvati veliku nuklearnu nesreću'', dodao je on, ocijenivši "potpuno pogrešnom" procjenu rizika od vulkana koju je dostavila kompanija i prihvatile nuklearne vlasti.

Kyushi Electric sa svoje strane procjenjuje da rad centrale nije prijetnja i u prethodnim dokumentima navodi "da bi se mogli osigurati koraci koji bi garantirali sigurnost centrale" u slučaju erupcije Sakurajima.

Kopirati
Drag cursor here to close