Istraga

Izvedena najopasnija autopsija: Tijelo ruskog agenta Litvinjenka bilo radioaktivno

Vijesti / Flash | 28. 01. 2015. u 15:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijelo bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka bilo je u toj mjeri radioaktivno, da je njegova autopsija bila "jedna od najopasnijih" ikad izvršenih. Patolog Netanijel Kerry je rekao da je Litvinjenkovo tijelo bilo do te mjere radioaktivno da je dva dana ostalo u postelji u londonskoj bolnici u kojoj je Litvinjenko umro 23. studenog 2006. godine, prenio je AP.

On je umro od trovanja radioaktivnim polonijumom-210. Inspektor Kreg Maskal rekao je danas na službenoj istrazi povodom smrti Litvinjenka da se, dvojica muškaraca koji su se s njim sastali, Dmitrij Kovtun i Andrej Lugovoj, i dalje traže zbog ubojstva.

Lugovoj je rekao za američku agenciju u Moskvi da su dokazi predstavljeni u istrazi, "besmislica".

Britanske vlasti su jučer otvorile dugo očekivanu službenu istragu o smrti Litvinjenka, a istražna komisija u Londonu pokušat će da sazna ko stoji iza ubojstva koje je godinama kamen spoticanja u odnosima Moskve i Londona.


BBC je naveo da su vjerojatno izvedena dva pokušaja ubojstva prije nego što je Litvinjenko umro od trovanja polonijumom 2006. u Londonu, u svojoj 43. godini.

U tom trenutku se bivši agent ruske Federalne službe sigurnosti već šest godina nalazio u Britaniji, čiji je državljanin postao.Na samrtničkoj postelji optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza njegovog ubojstva, podsjetio je Deutche Welle.

Istraga je navela na zaključak da je polonijum-210 Litvinjenku podmetnut u šolju čaja koju je popio 22 dana prije smrti u društvu Lugovoja i Kovtuna.Obojica su bivši ruski agenti, a Lugovoj je trenutno zastupnik ruske Dume.

Godinu dana nakon smrti britanski tužitelji su ovu dvojicu označili kao glavne osumnjičene, ali je Rusija odbila da ih izruči uz obrazloženje da ustav zemlje ne dozvoljava ekstradiciju vlastitih građana.

Afera oko smrti Litvinjenka dovela je do zahlađenja odnosa između Londona i Moskve, navodi Deutsche Welle i podsjeća da je situaciju pokušao da promijeni britanski premijer David Cameron po preuzimanju vlasti, ali mu je planove i definitivno pokvarila kriza u Ukrajini.

Cijeli slučaj je prešao dug put do pokretanja istrage koja treba da odgovori na pitanje ko je ubio bivšeg ruskog špijuna.Vlada u Londonu je, naime, dugo oklijevala da pokrene punu istragu jer bi ona podrazumijevala ispitivanje dokumenata koji su, kako je objašnjeno, "osjetljivi".

To bi moglo da ima veze s navodima da je Litvinjenko, nakon dobivanja azila, radio za britanske tajne službe MI5 i MI6, naveo je Deutsche Welle. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je rujna 2014. priopćilo da je "teško zamislivo da bi proces mogao da bude objektivan".

Konačnu odluku o tome ko je odgovoran za smrt Litvinjenka donijet će Kraljevski sud pravde u Londonu, prenosi B92. 

Kopirati
Drag cursor here to close